IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Pininfarina ще прави 4 коли за иранци

Ателието подписа договор да 70 млн. евро с Iran Kodro

Pininfarina ще прави 4 коли за иранци

Италианското студио за автомобилен дизайн Pininfarina постепено се превръща в пълноценен автомобилен производител. Компанията ще изработи нова модулна платформа за иранския концерн Iran Kodro, на която ще може да бъдат изградени 4 автомобила.

Pininfarina ще прави 4 коли за иранци

Договорът между италианците и иранците е за срок от 3 години и на стойност 70 млн. евро. Според споразумението Pininfarina ще поеме всички инженерни и изпитателни работи, а освен това ще окаже помощ на Iran Kodro при производството. Първият модел трябва да бъде средноразмерен седан.

От края на 2015 г. италианското студио за дизайн е част от индийската група Mahindra, но запази известна независимост. Сътрудничеството с иранците не е единственият проект на Pininfarina. По-рано тази година фирмата подписа 4-годишно споразумение с китайската Hybrid Kinetic Group, за която разработва седан и два кросоувъра. Всички те са с хибридно задвижванe.

Инженерите от Pininfarina си сътрудничат и с компанията на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди, като участваха в създаването на неговата суперкола EF7 Vision Gran Turismo. Освен това италианците разработват и електрическа хиперкола за Mahindra, като тя ще се продава предимно в САЩ.

Pininfarina ще прави 4 коли за иранци

На свой ред от Iran Kodro обявиха, че в разработката на нови модели ще използват помощ и на специалисти от Белгия и Южна Корея, както и на германска компания, която се занимава с производството на двигатели. Нейното име обаче засега остава в тайна.

Самата фирма Iran Khodro е създадено още през 1962 г., като освен собствени модели, тя произвежда автомобили от марките Renault и Peugeot, в това число и товарни превозни средства.

Снимки: Pininfarina

Тагове: pininfarina iran kodro
0 от 500