IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите от сегмент „В” остават най-популярни в Европа

Компактните автомобили от пазарния сегмент „В” остават най-популярни в Европа, като представляват 27% от всички продадени автомобили през третото тримесечие на годината.

Автомобилите от сегмент „В” остават най-популярни в Европа
Макар да продължават да държат лъвския дял от пазара, за 9-те месеца на тази година продажбите на автомобили от сегмент „В” намаляват с 3% в сравнение със същия период на миналата година. 


Лидер в продажбите при този сегмент е моделът Ford Fiesta, съобщава JustAuto. На близка дистанция от Fiesta е моделът Corsa на GM (Opel/Vauxhall). Тези два модела бележат силен ръст на продажбите спрямо същия период на миналата година, съответно от 50 % и 49%. Друг автомобил със силен ръст на продажбите в този сегмент е Mini, при който през третото тримесечие на тази година продажбите са с 45% повече от същия период на миналата година. 

Мини колите от пазарен сегмент „А” губят част от пазарния си дял на Стария континент, като Fiat Panda остава лидер по продажби в този клас. За сметка на това автомобилите от средния сегмент „С” бележат лек ръст на продажбите с около 2%, което частично се дължи на успеха на въведени на пазара нови модели, като Peugeot 308 и Toyota Auris. 

Интересно е, че най-висок ръст в продажбите през третото тримесечие се наблюдава при MPV автомобилите - 59.8%, като лидер при тях е Renault Scenic, а висок ръст имат и продажбите на Citroen C4 Picasso и Ford S-Max. Въпреки ескалиращата загриженост за околната среда и растящите цени на горивата SUV автомобилите остават популярни в Европа. 

Единствения силен спад в продажбите бележи луксозния клас автомобили, като за третото тримесечие на тази година намалението е със 16.2% спрямо същия период на миналата година. Вероятно това е причината повечето от марките от „премиум” клас сега да готвят по-малки и ценово по-достъпни модели.
0 от 500