IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lister възражда легендата Knobbly

Новата производствена серия ще е от едва 10 коли

Lister възражда легендата Knobbly

Британската компания Lister ще съживи легендарния си състезателен автомобил Knobbly от 50-те години, но този път като сериен модел. Решението на Lister идва след като Jaguar възроди E-Type и XKSS и сега двете компании на практика продължават производството на тези модели, макар и в изключително ограничени серии.

Lister възражда легендата Knobbly

Новият Lister Knobbly ще отговаря изцяло на спецификациите на оригиналния модел и ще може да се регистрира за ежедневна употреба. От компанията обясниха, че дори сглобяването на автомобилите ще повтаря работата на екипа от 50-те години, като ще се използват и същите мотори на Jaguar от този период.

Става въпрос за 6-цилиндрови редови двигатели от D-Type, които ще се сглобяват ръчно от специалистите на британската инженерна компания Crostwaite & Gardiner, като при моторите ще се използва сериозно количество новопроизведени оригинални части, както и напълно нови компоненти.

Lister възражда легендата Knobbly

Двигателят на Knobbly ще работи с 4-степенна механична трансмисия, а мощността на мотора е 335 к.с., което напълно достатъчно тежката едва 787 кг кола да се ускори от 0 до 96 км/ч за 4,3 секунди. Новият Knobbly ще се изгражда на същото тръбно шаси като оригинала, а алуминиевото купе ще се произвежда от Lister.

За контрола по сглобяването на колите ще отговарят трима бивши инженери на Lister, съгласили се да изоставят спокойния пенсионерски живот, за да се върнат в „производството”. Предполага се, че само изработването на купето ще отнема 500 човекочаса, като тук се изисква най-голямо внимание, особено що се отнася до формите на Knobbly.

Lister възражда легендата Knobbly

От Lister заявиха, че са единствената компания, която ще предлага продължение на оригиналния модел – в случая Knobbly, което ще има право на регистрация като сериен автомобил. При Jaguar E-Type това отсъства.

Производствената серия на новия Knobbly ще е от едва 10 коли, като сглобяването им започва през септември в базата на компанията в Кеймбридж, а първите клиенти ще получат автомобилите си през другото лято.

Цената на всеки един от тези екземпляри ще е 225 000 лири за варианта с 4,2-литров мотор, а версията с 3,8-литров двигател със сух картер ще струва 295 000 лири.

0 от 500