IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ променят закони заради безпилотните коли

Автономните автомобили получиха „зелена светлина” и в Ню Йорк

В САЩ променят закони заради безпилотните коли

Ню Йорк ще стане 11-ият пореден щат на САЩ, в който безпилотните автомобили ще могат да се движат легално по обществените пътища. Това стана, след като местните власти одобриха промени в законодателството, съобщава USA Today.

В САЩ променят закони заради безпилотните коли

Досега действащият закон е от 1971 г., като в него изрично се подчертава, че шофьорът е длъжен да държи поне с една ръка волана, докато управлява автомобила си. Очевидно това правило бе пречка за компаниите, разрабоващи автономни превозни средства.

Сега в действащия почти 50 години документ е записано, че за безпилотните автомобили подобно условие не важи. В случая обаче не става дума за масово използване на подобни транспортни средства, а само за тестови прототипи, които участват в изследвания.

Първите изпитания на пътищата на Ню Йорк ще стартират през април 2018 г., но и тук местните власти са поставили някои условия на компаниите-производители. Първото е, че преди да започне тестове на безпилотен автовобил, фирмата трябва да получи изрично разрешение на местния департамент за регистрация на транспортни средства.

Второто условие е, че по време на изпитанията в автомобила трябва да се намира шофьор с необходиимата квалификация. Освен това по време на всички тестове, безпилотните коли ще бъдат изцяло под контрола на полицията на Ню Йорк.

След като тестовете приключат, местните власти ще изготвят съответните доклади. Това трябва да стане до края на юни 2018 г., когато ще бъде взето решение за по-нататъшната съдба на проекта.

Впрочем решението на властите предизвика сериозно недоволство сред някои организации. Асоциацията на професионалните шофьори в Ню Йорк поиска безпилотните автомобили да бъдат забранени за следващите 50 години. Нейните членове се притесняват, че използването на автономни превозни средства ще доведе до закриването на хиляди работни места за шофьори.

Снимка: Tesla Motors

0 от 500