IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Takata пое вината за повредените въздушни възглавници

Японската компания ще плати 1 млрд. щатски долара като обезщетения

Takata пое вината за повредените въздушни възглавници

Японската компания Takata се призна за виновна за производството и продажбата на дефектни въздушни възглавници, които са довели до смъртта на 16 души. Това стана по време на разглеждането на заведеното срещу производителя съдебно дело в Детройт.

Takata пое вината за повредените въздушни възглавници

Проблемът с неизправните предпазни средства доведе до най-големият отзив на автомобили в историята. Той засегна близо 100 млн. машини на десетки различни производители в цял свят. Според изявление на министерството на правосъдието на САЩ през периода 2000-2015 г. в Takata са използвали мошеническа схема, като се представяли на своите кленти – производителите на автомобили, неверни данни за работата на еърбезите.

Проведените експертизи са показали, че въздушните възглавници не се отварят навреме, а също така и не сработват правилно, което може да нанесе сериозни травми на хората в колата. От министерството допълват, че дори след първите случаи със загинали в Takata не са предприели мерки, а са продължили да укриват истината.

В крайна сметка компанията ще плати 25 млн. долара на властите в САЩ като глоба, а още 975 млн. долара ще отидат за изплащане на обезщетения на пострадалите, техните семейства и на самите производители, които са използвали еърбезите на Takata. Глобата от 1 млрд. почти сигурно ще доведе до фалит на фирмата.

Снимка: Takata
 

Тагове: takata
0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    16 човека убити. Всяко 3то бмв е убиец
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    re ( преди 7 години )
    Нотите ги знаеш гледам, предполагам можеш и да свириш ... или пееш. Но нали знаеш "Пееш ли ми Пенке, кой ли те слуша".
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До do re*mi fa ( преди 7 години )
    В понеделник имаше голяма статия,която беше препечатана и в Autoevolution.com,където все още можеш да я видиш. Там ясно е казано,че 4 производителя са знаели от дълго време за този проблем и са го прикривали. И са цитирани:Honda,Toyota,Nisan u GM.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Доста *** пишат тук, мнoгo сa прoсти ама много.
  • #6
    11 rate up comment 4 rate down comment
    do re *mi fa ( преди 7 години )
    Това е мега оригинално с RICER-ите. Станало 2:0 за "вас". Кои сте вие - ***, които само се дърлят въз основа на малоумното разделение немско-японско?По темата: абсолютно престъпление е да знаеш, че бълваш с години дефектна продукция, особено в областта на сигурността, трябва и затвор за отговорните!Даже не смятам, че тук има място за сравнения с VW измамата, където е напълно умишлено и с ясна цел.
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Automotive ( преди 7 години )
    Момчета, не осмисляте правилно текста. Никой няма да разделя глобата по равно между всяка една произведена кола - 975 милиона отиват при семействата на убитите 16 души и при производителите, защото спецификациите не са спазени => има нарушаване на договорите между тях.
  • #4
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    16 жертви в цял свят срещу около 60 само в САЩ и десетки хиляди в Европа.. Съвсем справедливи наказания. Разбира се, като изключим Европа където още си затварят очите за престъпленията на ВАГ, че видите ли ако ги глобели, щели били да фалират, и дайте да ги оставим тогава да тровят на воля че да не си съсипваме икономиката...
  • #3
    15 rate up comment 2 rate down comment
    re ( преди 7 години )
    RICEri, честита загуба, 2-0 за нас. мицубиши са аут, сега и тия. Песента с "пропагандни партенки и измамни схеми" я запейте отново, не ни пречите. То се видя.
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Бъгчо ( преди 7 години )
    Да, прав си. 1 милиард долара разделено на 100 милиона автомобила е по 10 долара на автомобил. Това ако е глоба...
  • #1
    19 rate up comment 9 rate down comment
    така-а-а! ( преди 7 години )
    100 млн. автомобили убийци - глоба 1млрд.400 хил. автомобила с манипулиран софтуер за емисии -глоба 22 млрд!