IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lotus възкреси най-култовия автомобил на Джеймс Бонд

Модификацията на Evora Sport 410 ще си остане в една бройка

Lotus възкреси най-култовия автомобил на Джеймс Бонд

Британската компания Lotus представи спортен автомобил, построен в един-единствен екземпляр, посветен на 40-годишната на филма за Джеймс Бонд – „Шпионинът, който бе обичаше”. Машината е направена в стилистиката на „Wett Nellie” (Мократа Нели) – колата-амфибия на агент 007 от този филм – Lotus Esprit S1.

Lotus показа първия автомобил на Джеймс Бонд с ново лице

Автомобилът всъщност представлява специална версия на купето Evora Sport 410, което дебютира на автосалона в Женева през миналата година. Юбилейната машина е получила нова предна броня и изцяло карбонов капак на багажника. Задната част е така оформена така, че да прилича на класически лифтбек. В салона се залага на комбинация от черно и бяло с допълнителни червени линии.

Технически спортната кола не е променяна. Тя разчита на същия 3,5-литров V6 с 410 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия, които позволяват развиване на максимална скорост от 320 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,1 секунди.

За серийния вариант на Evora Sport 410, който всъщност представлява модификация на модела Evora 400, е достъпен и 6-степенен автомат. От тази версия са произведени 150 бройки, като в Германия цената на автомобила е 106 900 евро, а във Великобритания – 79 900 паунда.

Lotus показа първия автомобил на Джеймс Бонд с ново лице

Впрочем една от оригиналните коли, снимани преди 40 години във фирма за Джеймс Бонд (на втората снимка), през 2013 г. бе закупена от шефа на Tesla Motors - Илон Мъск. Той плати 866 000 долара за машината, като обеща да я превърне в „нещо невиждано до момента”. Засега обаче съдбата на тази кола е неизвестна.

Снимки: Lotus

Тагове: lotus esprit lotus evora
0 от 500