IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето я най-мощната и бърза Kia

Фастбекът Stinger GT иска да се конкурира директно с немските премиум-коли

Ето я най-мощната и бърза Kia

Само няколко часа преди официалното откриване на автомобилния салон в Детройт корейският производител Kia разкри най-мощния, най-бърз и съответно най-скъп модел в историята си. Това е фастбекът Kia Stinger GT, с който компанията иска да се противопостави на германските автомобили от този клас.

Kia показа най-мощния, най-бърз и на скъп модел

В основата на Stinger GT е седанът Genesisi G80 (моделна година 2017). Автомобилът e оборудван със система за задвижване на четирите колела, като е получил предно окачване McPherson отпред и многоточково отзад. Фастбекът разполага също с адаптивнни амортисьори и специални настройки на системата за стабилизация.

Ръководител на проекта за създаване на автомобила е германецът Алберт Бирман, който лично е правил настройките на окачването и на двигателите. Той е бивш ръководител на М-подразделението на BMW и бе привлечен в Kia именно с идеята за създаване на спортни модификации на моделите на корейския производител.

Под капака на Stinger GT е поставен турбо V6 двигател с обем 3,3 литра, развиващ 365 к.с. и 510 Нм. Моторът работи в комбинация с 8-степенна автоматична скоростна кутия и самоблокиращ се диференциал. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,1 секунди, а максималната скорост е 244 км/ч.

При старта на продажбите на фастбека ще се предлага и по-слаба версия. Тя ще получи 2,0-литров турбомотор с 255 к.с. За европейските потребители вероятно ще бъде достъпна и дизелова модификация, за която обаче все още няма никаква информация.

В Kia са обърнали специално внимание на сигурността и са оборудвали модела със с нова система Dynamic Torque Vectoring Control. Тя работи със системата за задвижване на четирите колела, като след състоянието на пътя и само прехвърля въртящия момент там, където е най-необходим.

Kia показа най-мощния, най-бърз и на скъп модел

Новата Stinger GT разполага и с функцията Driver Attention Alert (DAA), която следи за проява на разсеяност или сънливост у водача и когато открие такива, предупреждава със съответен сигнал. Освен това на дисплея на автомобила излиза знак, с който се подсказва на шофьора да спре и да почине.

В обордването на модела влизат още система Forward Collision Assist (FCA) с интегрирана в нея система за автономно аварийно спиране (AEB), която може да „открива” пешеходци и да предотвартява евентуален сблъсък. Налице и адаптивен круиз-контрол (ASCC), който поддържа разстояние от движещия се отпред автомобил, като и система за поддържане на лентата на движение Lane Keep Assist (LKA).

Продажбите на Kia Stinget GT ще стартират още в началото на 2017 г., като тогава ще станат известни и цените на автомобила.

Снимки: Kia

Тагове: kia gt kia stinger
0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До Е46 ( преди 7 години )
    Еми не може всички да сме умни, можещи и знаещи като тебе, богати батки, които само премиум коли карат, и друго не поглеждат. Нали трябва да има и фирмички, да произвеждат и автомобили за по-посредствените хорица като нас, че да можете да се откроявате вие, гъзарчетата с лъскавките колици! Апропо, малко смешно ми става в тези времена, като с моята 15 годишна Импреса, задминавам едва кретащи Ес класи и 7 серии за по 100 К + бона, но комфортно стоейки на пътя.
  • #7
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Hmm ( преди 7 години )
    Много добре наистина. Само предницата и задницата са една идея по претрупани от необходимото. Да видим финалната версия и кадрите и тогава ще сравним с Джулия.
  • #6
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Много е красива! Но дали е интересна за каране? Какво имам предвид? Качете се в едно БМВ и го покарайте, след това се качете в Мерцедес и го покарайте и след това в каквото и друго да се качвате, ще ви се иска да си изберете едно от първите две.
  • #5
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Nev ( преди 7 години )
    Лично мое мнение, в допълнение на мнението ми по- долу, тази Кия ми харесва като дизайн повече от Алфа Джулия!
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Ами фаровете са от Опел Инсигниа и....,но то вече всеки прилича на всичко и всички и нищо хубавоне се задава....засега разбира се..... Но не е лоша,ако приемем,че всички са еднакви. Дори си я бива.
  • #3
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Nev ( преди 7 години )
    Не знам на Вас на какво ви прилича и на какво не тази Кия, но определено е красив автомобил, поне това може да се каже по картинка! За другите качества бъдещето и продажбите ще покажат.
  • #2
    19 rate up comment 4 rate down comment
    off_line ( преди 7 години )
    Корейска Panamera
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това прилича на всичко друго, но не и на Киа