IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo отнема газта и намалява музиката на младите шофьори

Шведите предлагат специален "червен ключ", ако дадете колата си на някой неопитен

Volvo отнема газта и намалява музиката на младите шофьори

Volvo предлага специална система „Червен ключ”, която ще ограничава представянето на автомобила, когато зад волана е млад и неопитен шофьор. 

Volvo отнема газта и намалява музиката на младите шофьори

Ключът, който наистина е червен, може да се поръчва като екстра за моделите S90, V90 и XC90. Идеята е, че когато собственикът на автомобила го даде на млад шофьор, тази система ограничава рисковете и налага разумно поведение на пътя. 

„Червеният ключ” налага максималната скорост на автомобила да е 120 км/ч, адаптивният круиз контрол поддържа максимално разстояние от предната кола, а освен това силата на звука на аудиосистемата също се ограничава. С други думи, младите и неопитни шофьори се лишават от любимите им изживявания зад волана – висока скорост и силна музика. 

Освен това, активирането на „Червения ключ” включва всички системи за безопасност на борда, включително и тези, които следят за наличието на кола в мъртвата зона, за това дали шофьорът е уморен, както и за това дали трафикът е по-натоварен от обичайното – последната система дава предупреждение при евентуален челен удар и разпознава пътните знаци и помага на водача. 

Засега в Европа системата „Червен ключ” се предлага във Великобритания, като цената е символична – 110 лири. 

Снимка: Volvo

Тагове: volvo red key
0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 7 години )
    pe6lemeto dali ne sabira ve4e paricki za da ide da hakne kliu4a...tova si e ni6a za tuneri-muneri-duneri...hakeri-makeri...kakto ima remap na ECU, taka 6te ima i na red key...
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Край ( преди 7 години )
    Да ти продават кола която вдига 250, а да ти забраняват да я караш над 140 е двулично. Просто всички коли трябва да са блокирани и да не могат да вдигнат над 150. Сега обществото вика на човека - НАРУШАВАЙ закона и гледай да не те хванем. И човека така и прави после 600 убити в Българи за 1г. Зад това обаче стоят интересите на автомобилната индустрия и свързаните с нея десетки други промишлености. Вече баничарките дигат по 200 и нагоре. Това не е прогрес експлоатация на човешката лакомия и глупо
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Абе те всичко са се сетили, ама вие пишете, но не мислите!Как ще си продават автомобилите, ако са ограничени до 150 км/ч? Защо? В Германия няма ограничения по аутобаните. да си караш Поршето със 150 км/ч. ли? Че мен ме изпревари Смарт, докато карах БМВ 525 със 140 км/ч., вие какво говорите бе хора? Всичко може и всичко го има. Просто хората ще са недоволни и всеки ще си извади старата антика от гаража или веднага ще си потърси стара кола.Тогава ще има БУМ на старите коли, без такива чипове.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    как не са сетили до сега от кат да слагат и тахошайби и на автомобилите или гпс да е вързан онлайн с кат
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Кайзер Созе ( преди 7 години )
    Много умно ! Това е добър вариант. Ако може да се измисли начин GPS да следи и контролира автомобила при превишаване на скоростта с над 10 км. от ограниченията в градски условия ще спаси много животи.
  • #4
    8 rate up comment 10 rate down comment
    хаха ( преди 7 години )
    Е това е логиката, нека да забраним всичко над 1.6 :) щото велликите тиганаджии от изтока не могат да направят нещо серийно дето да поддържа 250 км.Евала на размаха на мислене. Утре ферари 1.3 , БМВ М 1.0 че да могат ей така акордаджиите да се кефят като дигне 150 :) Яко повредени мозъци..
  • #3
    23 rate up comment 13 rate down comment
    Край ( преди 7 години )
    много умна идея. Още по добре ще е друг ключ въобще да няма. При законни 140 км./час автомобилите трябва да са фиксирани до 150 км/час. *** искаш да караш с 300 - е там на пистата плати си и карай. Това ще обезсмисли и без това безсмислените "премиуми".
  • #2
    9 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    то такъв ключ на волво-драйверите по подразбиране не им трябва защото волвото повече от 120 не вдига
  • #1
    28 rate up comment 0 rate down comment
    р ( преди 7 години )
    Напълно подкрепям Волво Големи. Това трябва да се отнася за всеки един бъдещ автомобил и със навършване на повече стаж-години изминати км. софтуера да ти освобождава *** на газта.