IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Български "Батмобил" тръгва по улиците на Калгари

Дизайнерът Енчо Енчев създаде този проект за специална благотворителна кауза (ГАЛЕРИЯ)

Този умопомрачителен на вид "Батмобил" не е реквизит от следващия филм за героя на Готам, а проект на български дизайнер по специална молба на една благотворителна организация в Канада. И късметлиите в град Калгари може би скоро ще го видят материализиран по улиците.
  
  
Български батмобил, Енчо Енчев
Батмобилът" на Енчо Енчев за The Calgary Batman. Публикуваме всички рисунки със специалното разрешение на автора
 
   
ДИЗАЙНЪТ Е ДЕЛО на Енчо Енчев, с когото предаването "КОЛЕЛА" ви запозна още миналата пролет. Потомък на няколко поколения тревненски майстори-резбари, Енчо се е насочил към по-съвременни форми и от години работи като старши 3D-дизайнер в софийското поделение на гиганта в областта на компютърните игри Ubisoft (по заглавия от ранга на Assassin's Creed).
  
   
Български
Енчо Енчев в студиото на Bulgaria ON AIR
  
  
Но автомобилите са му хоби, а предишното му упражнение върху темата за батмобила се превърна в световна сензация и бе препечатано от издания като GQ и британския Top Gear. "Когато Холивуд прави следващия филм за Батман, дано да потърси вдъхновение от проекта на Енчев", писа Top Gear.
  
   
Български
  
  
"ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА с мен се свърза един благороден човек, който носи костюма на Батман и помага на деца със здравни проблеми", обяснява Енчев. "Той се беше впечатлил от първия ми концепт за Батмобила и ме помоли да проектирам нова кола - по-практична и функционална, така че да може да вози в нея децата... Не можех да кажа "не" на такава благородна кауза. Реших да комбинирам елементи от последните батмобили с части от модерните суперколи... Във филмите на Кристофър Нолан, Брус Уейн кара черно Lamborghini, което също ме вдъхнови за някои елементи - забелязва се най-вече отпред и отстрани. Задницата е по-проста, напомня на класическия батмобил от филмите на Тим Бъртън и ползва стари задни светлини от Ford Mustang".
     

Български
  
  
ЕНЧО Е СТИГНАЛ ДОТАМ да създаде дори проект за прословутата пещера на Батман, както и пълен списък с оборудването на батмобила. Той се задвижва от V12 туин турбо мотор, шасито е от въглеродно-титаниев композит, а списъкът с "екстри" включва две 20-милиметрови картечници, 6 ракети, шпионски дрон, гранатомет Heckler and Koch, огнехвъргачка и... поставки за чаши. "Просто съм зашеметен", писа на своята страница във Facebook възложителят на проекта, известен най-вече като "Батман от Калгари".
  
  

Български
Дан Макким, известен като The Calgary Batman
 
  
ИСТИНСКОТО ИМЕ на този герой е Дан Макким и в началото той започнал да носи костюма на Батман по партита, просто за да припечели малко допълнителни средства, с които да посрещне развода си. Постепенно обаче популярността му нарастна и Макким започна да работи с множество благотворителни организации, помагайки на болни деца и набирайки средства за различни каузи.
  
  
Вижте разговора на "КОЛЕЛА" с Енчо Енчев (ВИДЕО)

0 от 500