fallback

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър?

В последните години е прието за безусловно вярно схващането, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне и е само въпрос на време това да се случи. Все повече правителства говорят за тоталната забрана на автомобилите с конвенционални двигатели след определен период от време, но засега нито едно от тези предложения не е разглеждано сериозно. Въпреки това, натискът върху индустрията се отразява неминуемо на инженерните решения, които автомобилните производители разглеждат, за да си подсигурят сигурно бъдеще. Идеята е проста – възможно най-малко въглеродни емисии и възможно най-висока мощност. Факт е, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене не изглежда никак бляскаво, но дали не съществува решение, което може поне да удължи живота на утвърдената технология?

Всъщност има, и то е измислено още в края на 19 век.Идеята е да се вземат два стандартни двигателя, да се отстранят цилиндровите глави и да се монтират един върху друг, така че цилиндрите да съвпаднат, а буталата да се движат едно срещу друго. По този начин, инженерите са сигурни, че може да се постигне по-ефективно изгаряне, което пък да доведе до по-нисък разход на гориво и по-малко парникови газове, изпускани в атмосферата.  
Както се казва в публикацията на технологичното издание Wired, двигателите с насрещно движещи се бутала отдавна са в главите на инженерите. При тях няма нужда от разпределителни валове и клапани, но за разлика от двутактовите двигатели, които на практика работят по същия начин, двойно по-големия брой бутала, се грижи за генерирането на достатъчно мощност. 
Проблемът е, че десетилетия наред компаниите така и не успяха да измислят начин за прецизното смесообразуване на този тип двигатели, което да помогне за извличането на пълния им потенциал. Именно заради това, на пазара все още няма сериен автомобил с такъв двигагел. Макар че този тип двигатели изглеждат сложно, реално в конструкцията им има много по-малко движещи се части, тъй като инженерите вадят от уравнението сложните цилиндрови глави и всички клапани, разпределителни валове и зъбни колела, които са в тях.  
Все пак в дъното на тунела има лъч светлина. Група от инженери са успели да усъвършенстват дизайна на двутактовия насрещен двигател. Надеждата им е да използват последните технологии при двигателите с вътрешно горене заедно с нестандартната конфигурация, използваща няколко дълги цилиндъра с по две срещуположно движещи се бутала.  
Ползите от всичко това са повече от очевидни – създаването на високоефективен двигател, в чиято основа стои утвърдена технология и възможност за използването на съществуващата от десетилетия инфраструктура за зареждане.  
Видеото разкрива подробности около проекта:
 

Тагове:
fallback
  • #21
    Анонимен ( преди 7 години )
    айдее и руски *** с танковете дойдоха. баси тъпнята стан тук
  • #20
    kretini ( преди 7 години )
    Има доста по-добри разработки за този принцип, така наречен "OPOC engine". От всичките разработки най-перспективен е 2-тактов турбо дизел. Но все още КПД над 40, остава мираж. Коляно мотовилковата група заедно с тежестта на газоразпределението си остава чисто прахосване на енергия. Само за сравнение - хидромотор над 98%, ел.мотор над 98% като и при двата примера има възможност за рекуперация на 100%. Време е за довиждане на коляномотовилковия ДВГ.
  • #19
    до: до младен ( преди 7 години )
    Първият танкс с газово турбинен двигател е руски т-64. първия с активна защита пак е руски, с ползването на броня от композитни материали, с гладкостенно оръдие и още и още. Специално за танковете руснаците са 1. т-72 е най-произвежданият танк. Все още го произвеждат и все още участва в реални бойни действия. Стар е но за времето си е бил най-добрия. т55 същата работа за времето си е бил 1.Дори американците си признават, че са ги превъзхождали в това отношение.Има книги чети!
  • #18
    фермера ( преди 7 години )
    Прочетете за новия бензинов двигател на ИНФИНИТИ със променлива компресия.Работи се по недостатъците,но не и Европа.Тук се защитават с 10% мито и ни пробутват дизели.
  • #17
    до: анонимен ( преди 7 години )
    Явно ограниченото количество сиво вещество в главата ти не може да проумее, че става дума за принцип на работа на ДВГ! За 200 г. променил ли се е принципа? Не, нали! Е сега вдяна ли за какво си говорим. Усъвършенстването на буталния двигател е тъпчене на едно място. Оставаме си с него, само характеристиките са други. Той е доказано неефективен! И това ли не го знаеш? Та, за да вървим напред трябва енергията от нефта да бъде трансформирана по друг начин, а не чрез експлозии. Едва ли си разбрал...
  • #16
    GTE ( преди 7 години )
    Каакто има дюзи за директно впръскване на горивото, така има и дюзи за директно впърскване на въздуха. Супер елементарно и надеждно.
  • #15
    Някой ( преди 7 години )
    Абе с коли с батерии а отгоре н купето и клетки за енергия ама те гледат да зареждаш при тях , да ум плащаш нещо си... . незнам какво значи свобода и от Кого сме свободни???
  • #14
    до младен ( преди 7 години )
    Няма руски танкове с такъв тип двигател. Беше ми втръснало в армията от техните технически решения. Бият се в гърдите каква военна техника имат, а като я погледнеш от близо и се хващаш за главата. Пълни са с инженерни гафове, особено от Т-55 до Т-72.
  • #13
    slav4o.com ( преди 7 години )
    То било с един колянов вал. Ама защо 2 бутала да са с дълги мотовилки, като може да са с къси като на боксера ?. Газоразпределителен механизъм без клапани. Хайде да видим сега как се слага турбо !
  • #12
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мдааа, по-малко зъбни колела, ама друг път. Нали има втори колянов вал. Как го свързват с трансмисията? Голям, да не кажа огромен проблем. Ами вибрациите и теглото на този вал с мотовилките и буталата? Цялата работа е изключително недообмислена и ненадеждна. Ако беше лесно, вече щеше да се произвежда.
fallback
Последни