fallback

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър?

В последните години е прието за безусловно вярно схващането, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне и е само въпрос на време това да се случи. Все повече правителства говорят за тоталната забрана на автомобилите с конвенционални двигатели след определен период от време, но засега нито едно от тези предложения не е разглеждано сериозно. Въпреки това, натискът върху индустрията се отразява неминуемо на инженерните решения, които автомобилните производители разглеждат, за да си подсигурят сигурно бъдеще. Идеята е проста – възможно най-малко въглеродни емисии и възможно най-висока мощност. Факт е, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене не изглежда никак бляскаво, но дали не съществува решение, което може поне да удължи живота на утвърдената технология?

Всъщност има, и то е измислено още в края на 19 век.Идеята е да се вземат два стандартни двигателя, да се отстранят цилиндровите глави и да се монтират един върху друг, така че цилиндрите да съвпаднат, а буталата да се движат едно срещу друго. По този начин, инженерите са сигурни, че може да се постигне по-ефективно изгаряне, което пък да доведе до по-нисък разход на гориво и по-малко парникови газове, изпускани в атмосферата.  
Както се казва в публикацията на технологичното издание Wired, двигателите с насрещно движещи се бутала отдавна са в главите на инженерите. При тях няма нужда от разпределителни валове и клапани, но за разлика от двутактовите двигатели, които на практика работят по същия начин, двойно по-големия брой бутала, се грижи за генерирането на достатъчно мощност. 
Проблемът е, че десетилетия наред компаниите така и не успяха да измислят начин за прецизното смесообразуване на този тип двигатели, което да помогне за извличането на пълния им потенциал. Именно заради това, на пазара все още няма сериен автомобил с такъв двигагел. Макар че този тип двигатели изглеждат сложно, реално в конструкцията им има много по-малко движещи се части, тъй като инженерите вадят от уравнението сложните цилиндрови глави и всички клапани, разпределителни валове и зъбни колела, които са в тях.  
Все пак в дъното на тунела има лъч светлина. Група от инженери са успели да усъвършенстват дизайна на двутактовия насрещен двигател. Надеждата им е да използват последните технологии при двигателите с вътрешно горене заедно с нестандартната конфигурация, използваща няколко дълги цилиндъра с по две срещуположно движещи се бутала.  
Ползите от всичко това са повече от очевидни – създаването на високоефективен двигател, в чиято основа стои утвърдена технология и възможност за използването на съществуващата от десетилетия инфраструктура за зареждане.  
Видеото разкрива подробности около проекта:
 

Тагове:
fallback
  • #31
    Бай дизел ( преди 7 години )
    Бъдещето е на електричките - много по-малко части, висока мощност, макс. въртящ момент още от 0/об и т.н. и т.н.-----------------------Да, добре! Затова ли на една Тесла не помня в кое предаване и стопиха заряда за 15 минути?Електрическата енергия е много хубав двигател на неща с постоянна консумация - лампа, асансьор, телевизор, компютър и т.н.В бъдеще няма да има нито електроавтомобили, нито бензинови. Тези технологии не са качествени и ще отпаднат.Ще има ново гориво и нови двигатели.
  • #30
    Анонимен ( преди 7 години )
    Такъв двигател има направен от време оно и наистина е бил използван в T-64. Двигателя е 5ТДФ, на който му е интересно: http://btvt.narod.ru/4/5td/5tdf.htm
  • #29
    slav4o.com ( преди 7 години )
    и в крайна сметка от къде трябва да дойде кирията в новото моторче ? На Вартбург 353 двигателя има 7 движещи се части. Измислен е 1935г. но нещо не е прокопсал много. И турбо не може да се сложи.
  • #28
    Анонимен ( преди 7 години )
    Фолк с Вагенщайн освен ТДИ със софтуер който лъже друго не могат да въведат.
  • #27
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дано да стане! Единствено марките на фолцваген могат да внедрят такова нещо!!!
  • #26
    Анонимен ( преди 7 години )
    Този който хвали руските танкове съвсем очевидно не ги е обслужвал, и не им е сърбал попарата. Не говорим за ниско качество, а за скандална палачорщина. Идея си нямате! Да не говорим, че самата технология по обслужването е писана от някой, който никога не е виждал танк. Особено за Т-72. Благодаря, не искам да го виждам повече.
  • #25
    пена ( преди 7 години )
    Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър? - По-сложен, по-чуплив и по-скъп двигател.
  • #24
    Отсрочка на .. ( преди 7 години )
    погребението на ДВГ.Бъдещето е на електричките - много по-малко части, висока мощност, макс. въртящ момент още от 0/об и т.н. и т.н.
  • #23
    Xexe ( преди 7 години )
    Гладен германец просо сънува!
  • #22
    Разбирачев- инж.ДВГ ( преди 7 години )
    Ако беше толкоз лесно щеше да го направят-вервайте ми млади кандидат инженерчета!Преди да се изказваш по технико-двигателни въпроси е редно малко да си поучил ако не във ВУЗ поне в авто техникум.Тоз двигател е пълен ***.Най-ефективния ДВГ е Ванкела при който няма възвратно-постъпателно д-ние.Но още няма материал дето да му направят уплатненията и е отхвърлен.За това буталния турбо мотор сега покрива 80% от производството.Просто по добро решение до сега НЯМА!
fallback
Последни