IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дребни удоволствия: тестваме Suzuki Baleno

Новото японско мини е средно с четвърт тон по-леко от конкурентите си. Което се усеща и в завоите, и на бензиностанцията

Сексолозите може да твърдят каквото си искат. Но истината е, че размерът явно има значение.

Най-малкото в автомобилния свят, където напоследък всички са обсебени от манията да добавят по някой сантиметър. Дори MINI, без и за миг да се засрами от собственото си име, днес ни предлага кола, която е с 600 килограма, с 1 метър и с 2 врати по-голяма от оригиналното издание.

  
  
 
  
  
НА ТОЗИ ФОН SUZUKI BALENO
изглежда като рядко и симпатично изключение. Вместо да порасне, новото поколение се е смалило, и то дотолкова, че да прескочи цял клас надолу в стълбицата.

За да сме честни, японците леко са изшмекерували. Всъщност между тази кола и познатия ви компактен седан отпреди десетина години няма връзка. Показаното миналата година Baleno не е никакво ново поколение. То е съвършено различна кола, която просто е задигнала името на старата.

Мястото й подчертано е в В-сегмента, като малко по-практично братче на Swift. На практика Baleno е по-късо дори от споменатото MINI, и подчертано се цели в по-младата градска публика.

НА ПРЪВ ПОГЛЕД може и да не му дадете особени шансове. Външният дизайн никога не е бил сред силните козове на Suzuki и тази кола няма да промени това. Най-доброто, което можем да кажем за вида й, е "симпатично недодялан". Всеки френски или италиански конкурент ще ви предложи повече стил. А интериорът е толкова близо до изисканото, колкото Сашка Васева -  до Парижката седмица на модата.

Изобщо дотук Baleno звучи като един от онези бюджетни компромиси, които ни карат да съжаляваме, че не сме се старали повече в училище.
Но всъщност изобщо не е.
  
   
Дребни удоволствия: тестваме Suzuki Baleno (видео)
   
   
ОНОВА, КОЕТО МУ ЛИПСВА
като шик, новото Baleno компенсира с качество и практичност.

Преди всичко колата дава онова рядко за този ценови сегмент усещане, че е добре направена. Няма необясними шумове в купето, елементите по таблото са прецизно напаснати, самите пластмаси може и да са твърди, но пък ще издържат геройски всички средновековни мъчения, на които ги подложат децата ви.

Седалките са удобни, възрастни хора спокойно могат да седят и отзад, а багажникът събира 355 литра, което е с един куфар повече от класическите суперминита.

И ПОСЛЕ СТИГАМЕ ДО ГОЛЕМИЯ КОЗ на Suzuki: оборудването. Най-базовото Baleno започва от 22 000 лева и също не е прекалено спартанско. Нашата тестова кола вдига летвата до 30 000, но ви дава всичко, за което се сетите: климатроник, автоматични светлини, адаптивен круиз контрол, датчик за налягането в гумите, навигация със 7-инчов тъч скрийн и дори отопляеми седалки. Получавате даже един безсмислен, но симпатичен индикатор за мощността и въртящия момент.

На пътя Baleno се усеща леко и пъргаво, за което има една много проста причина: то наистина е леко. Под него се крие новата платформа на Suzuki, върху която ще бъде построен и следващият Суифт. Идеята на инженерите явно е била: махай тегло, без да губиш здравина. В резултат при средно тегло в този клас от тон и двеста Baleno тежи малко над 900 килограма.

Това го прави много забавно в завоите въпреки сравнително мекото окачване. А освен това го прави и удивително икономично.
  
   
Дребни удоволствия: тестваме Suzuki Baleno (видео)
    
   
BALENO СЕ ПРЕДЛАГА С ТРИ
възможни мотора. Има 1.4-литров атмосферен бензин, замислен за пазари като Индия. Има и 1.2 бензин, който при желание можете да поръчате с лека хибридна система в добавка.

И накрая стигаме до двигателя в нашата тестова кола - чисто новия трицилиндров турбобензин на Suzuki. Наречен е BoosterJet, вероятно защото конкурентите вече са заграбили всички комбинации с думата eco-. Но ни се струва, че я заслужава повече от тях.

Обикновено, когато тестваме малки трицилиндрови мотори, разходът е някъде между 8 и 9.5 на сто. Baleno при далеч не пестелив цикъл - бързи етапи по магистрала, чести потеглания и спирания и доста изкачвания из Средна гола - ни показа на таблото 5.6 на сто.

Предположихме, че просто датчикът е дефектен. Но на бензиностанията разходът се потвърди. Подозираме, че някой по-спокоен шофьор от нас дори може да постигне обещаните от книжката 4.5 на сто.
  
  
Дребни удоволствия: тестваме Suzuki Baleno (видео)
   
  
НАЙ-ХУБАВОТО Е, ЧЕ ТАЗИ ИКОНОМИЯ
не е за сметка на динамиката. Този мотор се държи като малко куче, което дълго е държано затворено - направо умира да тича, да скача и да си играе. Изпреварването е лесно, а на магистралата не е проблем да поддържате 160 - стига да не беше незаконно, разбира се.

Накратко, новото Baleno ще е в дъното на списъка за онези, които си купуват колата като модно заявление. Но за онези, които си я купуват като кола, би трябвало да е доста, доста по-напред.

 

0.998 литра работен обем

110 к. с. максимална мощност

11.4 секунди 0-100 км/ч

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анон ( преди 3 години )
    Относно хибрида (взех си го тази година) - смея да твърдя, че е почти толкова динамичен, колкото и boosterjet. Колата се води mild hybrid, тоест електромоторът се пали при ускорение, на баири и прочее и не може да се кара само на ток. Разходът е умопомрачително нисък (от Виена до София се стига с едно зареждане по пътя, ако тръгнеш с пълен резервоар). Ако си намерите останали бройки, взимайте. Въобще няма да съжалявате
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    VAGончик, стига лъга бе!Гоуф с 85 немски магарета започва от 31 000 лв и е голо, като пушка. Разхода на този умрЕл двигател и това купе нали се сещаш какъв ще е! Тук колата е 110 к.с. а такъв Гоуф с тези коне струва от 35 000 лв пак голо, като пушка. Хайде сложи екстрите на Сузукито климатроник, автоматични светлини, адаптивен круиз контрол, датчик за налягането в гумите, навигация със 7-инчов тъч скрийн и отопляеми седалки на Гоуфарата и смятай да видиш каква цифра се получава!***!
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    5ьо ( преди 7 години )
    не съм съгласен, че Сузуки не ги бива в екстериорния дизайн: http://***.themotorreport.com.au/content/image/2/0/2010_suzuki_kizashi_sedan_csr_03-4d6e2e67b75a3-1417x944.jpg
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ей го *** пак се обади неподготвен.Какъв турски Аурис бе калъв! Я виж къде ги произвеждат и тогава се обаждай.А цените които си дал няма да коментирам.Личи си че си много глупав.А Гоуфа кой мислиш го е произвел ве смешен.Чистите арийци Мюмюн,Сали,Ахмед и Шукри които са 3то поколение анадолски дюнерджии в германия и са ги излъгали да бачкат за селската фирма.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Колата ми хареса а разхода е чудесен. Сузуки са майстори на малките двигатели а 3цилиндровите им са може би най здравите на пазара.Колкото до липсата на резервна гума не го смятам за недостатък. Повечето коли са така.Моята е с компресорче и резервоарче с течност която запечатва отвътре дупката в гумата.Аз си нося и комплектче с 2 шиша и фитили от суров каучук и гумата си е лепя на място.До сега не ми се е налагало да викам пътна помощ при спукана гума. лепя е без да е смъквам дори и е по бързо.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Друг клошар ( преди 7 години )
    Не че нещо , но Голф 1.2л 110кончаа , почва от 35 хилки . И като говоря базов имам предвид , екстра ти са ел. стъклата на задните врати - ай мерси !
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    BezGuma ( преди 7 години )
    Това ме учудва малко и мене, вече няколко пъти попадам на такива оферти. сигурно правят сметка, че я караш в града и при проблем ще викнеш пътна помощ. и ти дават едно пакетче с лепило. има смисъл, щото ти освобождава и място отзад, и тегло. обаче ако ттръгнеш за морето и спукаш по тия чистите бг пътища, какво правиш
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    АЗ ( преди 7 години )
    Интересна маркетингова политика - за модела според сайта suzuki.bg не се предлага резервна гума.Разбирам разни премиуми да ти го предлагат това в комплект с Run on Flat гуми ама бюджетен модел без резервна гуми и Run on Flat гуми си е риск в БГ.
  • #1
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Rick79 ( преди 7 години )
    Пет и половина на сто реален разход е приказка. Въпросът е колко надеждни са тия малки турбомоторчета