IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Качествата на зимната гума и защо трябва да сменяме гумите си през зимата

Качествата на зимната гума и защо трябва да сменяме гумите си през зимата

С оглед на зимните метеорологични условия в България - сняг, дъжд и минусови температури - най-удачното решение за зимния сезон е да смените гумите си с такива, които са проектирани да се държат добре както на сняг, така и на лед и студен асфалт. Нека не забравяме, че повечето от нас карат предимно в градски условия, което означава по-скоро мокри пътища, покрити с киша и луга.  Наслаждавайте се  на весела, но безопасна зима, като подсигурите безаварийното си шофиране и сложите зимни гуми на автомобила си навреме.

Какво да знаете за зимните гуми?

Основна характеристика на зимните гуми са т.нар. ламели: напречни малки нарези в грайфера на гумата.  Те повишават сцеплението, като „захапват“ снега с ъгълчетата си. Благодарение на специалния си дизайн с множество ламели, зимните гуми имат много по-голяма контактна площ с пътя, което гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път. Освен това протекторът на зимните гуми е изработен от специална термоеластична каучукова смес, обогатена със силициев диоксид, която остава мека дори при минусови температури, като така осигурява максимално сцепление, сигурност и значително по-кратък спирачен път. За сравнение каучукът, от който са направени летните гуми, се втвърдява при температура под 7 градуса. Затова с летни гуми спирането през зимата е несигурно и опасно.

Още по темата:
Какво трябва да знаем за гумите Run Flat

Кога се слагат зимните гуми?

Повечето водачи се сещат за необходимостта от зимни гуми едва при първия сняг. Това често води до големи опашки пред сервизите и центровете за гуми и до много изгубено време и нерви. Разумните шофьори оборудват автомобила си със зимни гуми най-късно до края на октомври. По това време температурата през нощта често пада до нула градуса и използването на летни гуми вече е опасно.

Достатъчни ли са две зимни гуми?

Въпреки, че изглежда логично от икономическа гледна точка, поставянето само на две зимни гуми на задвижващите колела на автомобила носи сериозни рискове. Независимо дали автомобилът е с предно или задно предаване, при спиране върху сняг оставените с летни гуми две колела ще го направят нестабилен и ще доведат до сериозен риск от неконтролируемо занасяне. Всичко друго освен четири зимни гуми през зимата е компромис. И откакто по традиция в деня на първия сняг честваме Деня на изненадата, не „празнувайте“ този ден неподготвени!

Още полезни съвети и най-актуалните модели летни гуми можете да откриете в интернет сайта на Примекс