fallback

Турският Pehlivan — по-добър от Tesla

Моделът използва батерии Bosch, спонсориран е от турското правителство (Видео)

Турция разработва електрически автомобил, който ще бъде по-добър от продуктите на Tesla. Това заяви лично министърът на промишлеността и технологиите на страната Фикри Ъшък пред Hurriyet Daily News. Снимка: YouTube "Нашата кола ще бъде по-добра и по-безопасна от Tesla", категоричен е Ъшък. "Докато Tesla трябва да изгради мрежа от станции за зареждане на продуктите си, ние ще интегрираме зарядната станция в самата кола", допълва министърът, пояснявайки, че въпросната система ще представлява двигател с вътрешно горене, който служи като генератор на електрически ток - нещо подобно на системата на Opel Ampera. Електрическият турски автомобил е наречен Pehlivan, което се превежда като "Борец". Проектът е спонсориран от турското правителство, като се разработва съвместно с научно-техническия съвет за научни изследвания на страната TUBITAK. Към момента информацията за техническите показатели на Pehlivan е ограничена, но Фикри Ъшък уточни, че батериите за модела ще се конструират в сътрудничество с Bosch. Министърът сподели също така, че плановете предвиждат производството на двигателя с вътрешно горене за модела да стартира най-късно в края на 2018 година. Той ще бъде турска разработка и ще се произвежда в страната. Агрегатът-генератор е бензинов, има два цилиндъра и обем от 1,0 литра. Въпреки че все още не е завършен, електрическият автомобил направи първата си демонстрационна обиколка из Балканите. Тя премина през няколко държави, включително България, като приключи в Сараево, Босна и Херцеговина. Проектът е част от инициативата за създаване на турски електрически автомобил. Припомняме, че преди няколко месеца южната ни съседка придоби правата върху интелектуалната собственост Saab 9-3 (без името), като възнамерява да продава модела с електрически двигател под нова турска марка.

Тагове: pehlivan
fallback
  • #7
    v-1 ( преди 8 години )
    Каква конглокенция на Тесла :))) хахаха,та тоя сипматяга от Турция обяснава, че ще правят хибрид, в който ще има бензинов двигател като генератор. Това няма нищо общо с ТЕсла.
  • #6
    ... ( преди 8 години )
    Тесла е сериен автомобил. Това тук е някаква пре-алфа версия на кола.
  • #5
    Анонимен ( преди 8 години )
    на тва нещо няма ли да му сложат *** от велосипед някой пехливанин въре да генерира малко ток че няма само да се вози.гледам са взели предните колела на някой велосипед поне да не хвърлят другите части ами да ги интегрират вътре.И българските Технически университети имат подобни творения, но тук няма кой да ги спонсорира. Турция има предимство че Бош произвеждат и при тях.
  • #4
    Анонимен ( преди 8 години )
    Навремето и Кадафи беше тръгнал да прави автомобил.
  • #3
    младен ( преди 8 години )
    Абе къде тръгнаха тия да сравняват тая кошница с тесла! Тука двама човека едвам влизат, седи на 7-8 сантиметра от земята, никаква практичност. Може и да е по добро от ТЕСЛА ама освен на писта другаде не го виждам.
  • #2
    :) ( преди 8 години )
    Министъра на съседи те ни има чувство за хумор.
  • #1
    нововнос ( преди 8 години )
    ПХАХААХХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХА
fallback
Последни