IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли, че по-новите гуми трябва да са на задната ос?

Шест съвета как да извлечете най-доброто от гумите на автомобила си

Знаете ли, че по-новите гуми трябва да са на задната ос?

Гумите се възприемат от много шофьори като сериозна инвестиция, но покупката им и тяхното добро състояние са от съществено значение за сигурността на автомобила и комфорта на пътниците. Ако не се грижите добре за гумите си, не само че не защитавате инвестицията си, но и можете да увеличите вероятността от пътни инциденти.

Тези прости 6 съвета ще ви помогнат да поддържате гумите си в идеално състояние, докато сте на пътя.
Знаете ли, че по-новите гуми трябва да са на задната ос?
Снимка: Примекс

1. Сменете вентилите

При монтаж на нови гуми или сваляне и ремонт на съществуващите, сменете вентилите. Това обезпечава херметичността на гумата, удължава нейния живот и влияе положително върху безопасността на автомобила.

2. Проверявайте налягането на гумите два пъти в месеца

Това е най-ефективният, но и най-пренебрегван съвет. Ако гумите не са напомпани достатъчно, те ще се износят бързо и неравномерно. Ако пък гумите са пренапомпани, рискът е от спукване и инцидент на пътя. Точното напомпване ще удължи живота на гумите и пробега.

3. Не забравяйте за реглажа на автомобила

Колко често да става това, зависи от пътните условия, при които шофирате. Колкото по-лоши са, толкова по-често имате нужда от реглаж.

Наблюдавайте гумите за неравномерно износване – това е сигурен знак, че автомобилът се нуждае от реглаж. „Тегленето“ на автомобила в една или друга посока също може е признак за необходимост от реглаж. В тези случаи закарайте автомобила в сервиз, където специалистите да се погрижат за регулиране на автомобила и ротацията на гумите.

4. Балансирайте редовно гумите

Разбалансираните гуми могат да повредят носещата система, кормилното управление и окачването. Извършвайте баланса в специализиран сервиз, където могат да преценят най-точно нужната тежест. Балансирайте гумите не само след тяхната смяна и монтаж, а и след определен пробег в зависимост от стила ви на шофиране.

5. Винаги дръжте по-новите гуми на задната ос

Ако задните гуми са с нов протектор, осигуряващ по-добро сцепление, ще постигнете по-голяма стабилност в мокри условия, както и по-голяма стабилност в завой, независимо дали колата ви е с предно или задно предаване.

6. Не сервизирайте сами гумите си!

Освен да проверявате сами налягането, не правете никога опити да обслужвате сами гумите си.  За сигурното и ефективно обслужване на гумите са нужни специализирано оборудване и обучени механици. Бъдете сигурни, че сте открили най-квалифицирания механик за нуждите на вашия автомобил и му се доверете още преди да е настъпил проблем.

Още по темата:
Имат ли годност автомобилните гуми?
Шест причини да смените гумите с летни

Как да съхранявате гумите?
Кога е време да смените гумите?

Още полезни съвети и най-актуалните модели летни гуми можете да откриете в интернет сайта на Примекс