IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Имат ли годност автомобилните гуми?

Толкова важен ли е техният DOT?

Имат ли годност автомобилните гуми?

Животът на гумата зависи от много фактори. Гумите не са хранителен продукт и затова нямат указание „най-добър преди ...“ или „използвай преди ...“. Животът на гумата зависи от условията, в които е използвана. Тъй като тези условия могат да варират в широки граници, за производителя на гумата е невъзможно да предвиди точния срок на живот на гумата.
Имат ли годност автомобилните гуми?
Снимка: Ройтерс

Срокът на експлоатация на гумите не се определя единствено от датата на производство. Ако гумата е съхранявана при правилни условия - температура, влажност, позиция – нейният DOT (маркировка, която показва дата на производство на гумата) не е показател за нейното стареене.

Условията, които най-общо влияят върху живота на гумата, са:

 - качествата на продукта
 - нивото на налягане при монтиране
 - скоростта
 - натоварването
 - климатичните и пътните условия
 - поддръжката на гумата

Правилно поддържаната гума е гума с дълъг живот. В този ред на мисли дори използвана само една или две години гума може да бъде негодна за употреба. Може да бъде и изключително запазена. Ако обаче сте харесали произведени преди повече от 5 години гуми, по-добре преосмислете покупката.

Най-добре използвайте само нови гуми. Инвестицията ще ви се отплати.

Още полезни съвети и най-актуалните модели летни гуми можете да откриете в интернет сайта на Примекс