IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови системи за безопасност на Volvo

За да намалят инцидентите предизвикани от заспиване на водача зад волана, редица производители разработват системи, които могат да открият симптомите и да предотвратят последствията.

Нови системи за безопасност на Volvo
Сега на пазара се предлагат няколко подобни системи. Най-новата е на Volvo, откъдето твърдят, че това е първата подобна мониторингова система. Наречена е Driver Alert Control (DAC), като нейна особеност е, че наблюдава поведението на автомобила, а не на водача. 


Системата следи движението на колата и „преценява” дали това става по нормален и контролируем начин или има нещо нередно. Наред с това DAC може да открие използването на мобилен телефон по време на шофиране или друго неприемливо или неестествено поведение на водача или на пътниците. 


Системата работи с камера монтирана на челното стъкло и няколко сензора регистриращи движение. 

Volvo ще пусне и други нови системи следящи за нормалното и безопасно функциониране на колата и водача. 

За първи път новите системи ще бъдат представени на V70, XC70 и S80 към края на тази година. Новата електроника на Volvo ще бъде показана след един месец във Франкфурт.
0 от 500