IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Напрежението в автомобилния сектор в Турция затихва

Заводите на Fiat отново работят, но стачката в Renault продължава

Напрежението в автомобилния сектор в Турция затихва

Социалният конфликт, който предизвика спиране на производството в заводите на Renault и Fiat в Бурса, в северозападната част на Турция, където е центърът на турското автомобилостроене, изглежда днес затихва с възобновяване на работата в предприятията на италианския концерн, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Напрежението в автомобилния сектор в Турция затихва
Част от стачкуващите пред завода на Renault в Бурса. Снимка: Ройтерс

"Работата бе възобновена в Tofas от тази сутрин, заяви турският филиал на Fiat в комюнике. Хиляди работещи в Renault и Fiat започнаха на 14 май стачка с искане за увеличение на заплатите. Това стана по-малко от три седмици преди парламентарните избори в Турция, насрочени за 7 юни.

Производството на Tofas и Oyak Renault представлява над 40 процента от общо в сектора на страната за една година, отбелязва АФП. Работниците обвиняват синдиката си Turk Metal, че се подчинява на техните работодатели и не се грижи за интересите на членовете си.

В сряда спря производството и в два завода на Ford в Турция, но те възобновиха работа вчера следобед.

Конфликтът обаче продължава във филиала на Renault. Говорител на стачкуващите, цитиран от агенция Доган, съобщи днес, че преговорите с ръководството са се провалили и че стачката ще продължи.

Renault може да преразгледа инвестициите си в Турция, след като заради стачни действия бе спряно производството в турско-френското съвместно предприятие Oyak Renault, заяви вчера директорът на френската компания за Евразия.

Турският министър на науката, промишлеността и технологиите Фикри Ъшък тази седмица заяви, че иска незабавно да бъде възобновено производството, като посочи, че исканията на работниците може да бъдат обсъдени, докато производството продължава.

0 от 500