fallback

В Русия ще реанимират Запорожец

Местни конструктори подготвят два модела под името Вожак

Екип учени от руския държавен селскостопански университет К.А. Тимирязев разработва принципно ново семейство автомобили, което ще се казва Вожак (б.а. - лидер). Машините ще представляват идеологически наследници на известните от миналото модели Запорожец и ГАЗ-69, като основните им достойнства трябва да бъдат достъпна цена, надеждност и висока проходимост, съобщава в. Известия.Цялото семейство Вожак ще бъде изградено на нова модулна платформа, като на първо време в него ще бъдат включени два модела - малолитражен кросовър и малък всъдеход. На външен вид първият ще прилича на легендарния ЗАЗ-965, като целта е заиграване с носталгията у евентуалните купувачи. Същевременно дизайнът на машината ще бъде напълно съвременен."Това няма да бъде Запорожец в прекия смисъл на думата, най-малкото защото няма да се произвежда в Запорожието. Но формата и някои елементи от дизайна ще напомнят за този знаков автомобил", обясни Тенгизи Дзоценидзе, ръководител на проекта.Вторият модел на Вожак ще бъде съвременно превъплъщение на идеята на ГАЗ-69 - достъпен всъдеход за жителите на руските села. Неговата дължина ще бъде около 3,5 метра, а теглото му 750 кг. И двете машини ще получат специална скоростна кутия, като се обсъжда възможност да има и версия с автоматична трансмисия. Авторите на проекта са избрали и мотор за двата модела - турбо дизел с мощност 65 к.с.По думите на авторите на проекта, работата по създаването на конструкцията е завършена на 40%, но засега големият проблем си остава намирането на потенциален инвеститор. Целта е машините да бъдат достъпни, като цената им няма да превишава 5000 евро.Снимка: РГАУ-МСХА 

Тагове:
fallback
  • #9
    Анонимен ( преди 9 години )
    Както са се изнесли, точно те първи ще хукнат да се връщат, като се оталожат нещата. Това го запомни и си го запиши някъде да ти напомня какво съм ти казал. Русия е доста апетитен пазар и никой не би избягал ей така от него и никой не би се лишил ей така от милиони продажби и производство. Всичкото е да се угоди на световният агресор уса.
  • #8
    Анонимен ( преди 9 години )
    След като всички автомобилостроители се изтеглиха от Русия на пияните мужици им остава да си сглобяват запорожките.
  • #7
    karutsar ( преди 9 години )
    Оооооооф оф няма да си кажа мнението по въпроса защото ми се драйфа от тези ***.
  • #6
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не се съмнявам, че могат да направят евтино, здраво и функционално МПС. В случая обаче, нещо работите куцат. Няма как да създадеш евтин и надежден дизел. За руските условия пък ще е още по-трудно. При суровият и студен руски климат, дизела няма как да запали освен, ако не е Тойота. В Русия рядко се кара дизел, но ако се кара, то той е Тойота. Най-добре е да заложат на малък, надежден, евтин и икономичен бензинов двигател. Да вземат от японците и няма да сбъркат. Има много доказани японски ДВГ.
  • #5
    Бумеранг ( преди 9 години )
    Забележете! От селскостопански университет..... Ами какво очаквате да излезе от там освен поредната каруца:-) :-) :-) :-)
  • #4
    Тошев ( преди 9 години )
    Ами браво но ще трябва да го подаряват или Путин ще издаде указ, всеки руснак задължително с една ЗАЗка от новите.
  • #3
    олее малее ( преди 9 години )
    Трагедия.
  • #2
    Анонимен ( преди 9 години )
    Няма значение. Щом Путин е заповядал, Бащицата,...
  • #1
    Анонимен ( преди 9 години )
    Типично по руски, грозно, трошливо с остаряла техника. Пълен .
fallback
Последни