fallback

В Русия ще реанимират Запорожец

Местни конструктори подготвят два модела под името Вожак

Екип учени от руския държавен селскостопански университет К.А. Тимирязев разработва принципно ново семейство автомобили, което ще се казва Вожак (б.а. - лидер). Машините ще представляват идеологически наследници на известните от миналото модели Запорожец и ГАЗ-69, като основните им достойнства трябва да бъдат достъпна цена, надеждност и висока проходимост, съобщава в. Известия.Цялото семейство Вожак ще бъде изградено на нова модулна платформа, като на първо време в него ще бъдат включени два модела - малолитражен кросовър и малък всъдеход. На външен вид първият ще прилича на легендарния ЗАЗ-965, като целта е заиграване с носталгията у евентуалните купувачи. Същевременно дизайнът на машината ще бъде напълно съвременен."Това няма да бъде Запорожец в прекия смисъл на думата, най-малкото защото няма да се произвежда в Запорожието. Но формата и някои елементи от дизайна ще напомнят за този знаков автомобил", обясни Тенгизи Дзоценидзе, ръководител на проекта.Вторият модел на Вожак ще бъде съвременно превъплъщение на идеята на ГАЗ-69 - достъпен всъдеход за жителите на руските села. Неговата дължина ще бъде около 3,5 метра, а теглото му 750 кг. И двете машини ще получат специална скоростна кутия, като се обсъжда възможност да има и версия с автоматична трансмисия. Авторите на проекта са избрали и мотор за двата модела - турбо дизел с мощност 65 к.с.По думите на авторите на проекта, работата по създаването на конструкцията е завършена на 40%, но засега големият проблем си остава намирането на потенциален инвеститор. Целта е машините да бъдат достъпни, като цената им няма да превишава 5000 евро.Снимка: РГАУ-МСХА 

Тагове:
fallback
  • #19
    BW ( преди 8 години )
    На мен пък ми прилича на старото "Мини" и поне на външен вид е готино! Може и да е руско, ама ако струва само 5000 USD ще събере бързо почитатели. В началото и Дачията беше обявявена за неу-Дачия, ама ето че къде с цена,къде с качество си спечели дял на БГ- пазара.
  • #18
    ДО WEST ( преди 9 години )
    по принцип си прав, но като вече не сме с русия, а с "другите" какво се е променило за нас? -НИЩО дори сме по-бедни от тогава
  • #17
    Who Cares ( преди 9 години )
    Trqbvashe tuk da pokazhat i snimka na GAZ-kata. Togava kakvo li biha kazali dyrvenite filosofi?
  • #16
    Уралвагонмаш ( преди 9 години )
    Много разбирачи тука на руското машиностроене бре.Не можели рашките нищо да произвеждат, напротив произвеждат си хората, е верно че качеството куца, но ще се ошлайфат с течение на времето, както това направиха японци, корейци, а вече и китайците. Автомобилчето на снимката е една наистина симпатична градска кола отличаваща се от масата малки автомобили. Ако и надеждността му е добра ще си заслужава 5000$.Ае със здраве.
  • #15
    karutsar ( преди 9 години )
    Човек който не знае как се пише уталожат може ли да знае нещо повече за автомобили че се оригва неподготвен.Така че човечеца не е наясно с материята.Да Русия е голям пазар но големият пазар може да произвежда но може и да купува произведеното от по грамотни производители.Мога да ти дам примери че има и по големи пазари които купуват автомобили,защото не могат да произвеждат автомобили.А Русия е страна която не може да произвежда автомобили и никога не са могли.
  • #14
    Анонимен ( преди 9 години )
    Както са се изнесли, точно те първи ще хукнат да се връщат, като се оталожат нещата.................Не се пише "оталожат"...Нищо няма да се уталожи в скапаната държавица докато петрола е около 55 долара. Едва при 80 и повече долара мужиците са на печалба, а петроля поне още 5 г няма да се вдигне толкоз. Капиш?
  • #13
    бъчваря ( преди 9 години )
    Веднага си го купувам :) Доста по-добър дизайн от кой да е западен и източен концепткар напоследък. Особено корейски, където имаш чувството, че поради липса на минало, автомобилите им са сбирщина от световни copy-paste детайли. Всъщност, преди 20-30 години си мечтаех лично аз да възродя производството на Запорожец. Една много подценявана кола, но кола, която можеше да се заяжда с всички тогавашни уж "премиум" автомобили.
  • #12
    West ( преди 9 години )
    Гледката на това недодялано нещо, наречено автомобил от руснаците ме кара да се радвам че вече не сме с русия.
  • #11
    ссср ( преди 9 години )
    Поредното творение на бездарните комунистически инженери.
  • #10
    Анонимен ( преди 9 години )
    Веднага ще си купя една! Нова, евтина и икономична. Ще ме вози от А до Б и ще съм първият пръднал на седалката!
fallback
Последни