IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler спира производството на литиево-йонни клетки

Причината е слабото търсене на продукта

Daimler спира производството на литиево-йонни клетки

Daimler спира производството на литиево-йонни клетки
Съоръжението на Li-Tec в близост до град Дрезден. Снимка: Li-Tec

Daimler AG ще прекрати производството на литиево-йонни клетки на своята дъщерна компания Li-Tec Battery GmbH, се казва в съобщение от германския концерн.

Производството на компонентите, които се използват в електрическите и хибридните автомобили, ще бъде прекратено в края на 2015 година поради слабо търсене.

"Продуктите на Li-Tec са конкурентни, но недостатъчното търсене прави производството икономически невъзможно", се казва в официалното съобщение.

По-рано тази година концернът Daimler AG, под чиято шапка е и луксозната марка Mercedes, изкупи от Evonik всички акции на Li-Tec Battery GmbH - 50,1%. Германците очакваха раздвижване на пазара, но слабите продажби на електромобили и хибриди ги принуждават да вземат радикални мерки и да прекратят производството на литиево-йонни клетки.

Основаната през 2008 година компания Li-Tec произвежда акумулаторни батерии за електрическата версия на Smart. В бъдеще те ще бъдат поръчвани от други компании, сочи информацията от Daimler.

По-голямата част от 280-те служители на Li-Tec ще бъдат прехвърлени в друга изцяло притежавана от Daimler компания - Accumotive, която също се занимава с производство на автомобилни батерии. Съоръжението на Li-Tec в близост до град Дрезден ще продължи да съществува като център за научни изследвания.

Тагове: daimler li-tec
0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 9 години )
    Аматьори. Да отпадат. Гигафабриката за батерии на Tesla скоро отваря врати. Да оставим тая работа на спецовете.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    скъпи и безбожно скъпи?!! кви са тия класации - Лексусите са 2 пъти по-скъпи от китайските мерцедеси пък не са ревнали да махат батериите че да не били "безбожно скъпи"!?!? Ама айде да ги оставим лексусите - я кажете арийската порша 918 и на нея ли трябва да и махнат батериите, че да не е мноо скъпа за селските бекове?>!?
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тия дето плащат луди пари за мерцедеси нещат батерии явно бе ***, щото мерцедесите са скъпи а с батерии стават безбожно скъпи и нямат избиване. Мерцедесите да не са евтина ширпотреба като оръфаните пластмасови Тойоти...
  • #1
    10 rate up comment 11 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Kak niakoi da gi tyrsi kato sa slabo efektivni. Za6to Toyota ne se otkazva ot hibridite si i bateriite za tiah i ima nai-goliamo tyrsene. Za6toto sa iaponski hibridi- toest tia deto napravi hibridite i te naistina funkcionirat,a ne tia deto gi izkopiraha i faliraha muhahahahahaha