IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota отстъпи пред астматиците

Toyota се съгласи да изплати компенсация на хора болни от астма, които съдят японските автомобилни фирми от 11 години.

Toyota отстъпи пред астматиците
Решението по този процес, който засяга седем японски автомобилни компании, беше произнесено в края на миналата седмица от Върховния съд в Токио. В своето постановление съдът предлага на седемте компании - Toyota, Nissan, Nissan Diesel, Mitsubishi, Mazda, Hino и Isuzu, да постигнат споразумение с ищците и да им заплатят 1.2 милиарда йени, около 10 милиона долара. 


Според сайта Winding Road, Toyota първа от производителите е отговорила, че е готова на подобно споразумение и може да изплати своя дял от компенсацията. 

Адвокатите на ищците обаче заявяват, че няма да обсъждат предложение за компенсация под 20 милиона долара. 

Съдебния процес продължава от 1996 г. и досега към ищците са се присъединили 630 човека болни от астма. 

През 2002 година съдът в Токио призна, че поне при 7 от тях болестта се е развила заради вредните газове от дизеловите двигатели и задължи властите в Токио и правителството на Япония да им заплатят общо 658 хиляди долара. 

Японските автомобилни фирми се опитваха на няколко пъти да стигнат до решение на съдебния спор, като предлагаха компенсации между 3 и 4 милиона долара, но ищците ги отхвърляха.
0 от 500