IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford представи прототип със слънчеви панели

Моделът C-MAX Solar Energi може да зарежда батериите си и от електрическата мрежа

Ford представи прототип със слънчеви панели

Прототип на хибриден автомобил, който набавя основна част от енергията, нужна на електромотора, от соларни панели, беше разкрит от Ford. Моделът C-MAX Solar Energi Concept може да предложи предимствата на зареждан от контакта хибриден модел, без да прави собственика си зависим от достъпа до електричество.
Ford представи прототип със слънчеви панели
Снимка: Ford

Слънчевите панели на автомобила са монтирани на покрива, като специални лещи следят пътя на слънцето, за да уловят максимално от светлината му. Така при цял ден на припек батериите ще съберат около 8 киловата електричество, или колкото за четири часа включване на обикновен хибрид в контакта.

Колата обаче има и вход за зареждане от електрическата мрежа, в случай, че от слънцето не може да си набави достатъчно ток. При заредени батерии Ford C-MAX Solar Energi Concept може да предложи разход на гориво от 2,18 л/100 км в града и 2,56 л/100 км извън него. С пълни резервоари и батерии се изминават до 1000 километра, почти 34 от тях в електрически режим. Изчисленията показват, че осигурявания от акумулаторите преход ще покрива 75% от всички пътувания на собственика на колата, при това без да му струва и цент.

Официалният дебют на автомобила, който е съвместна разработка на Ford и базираната в Атланта Sun Power Corporation, ще бъде на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Като цяло от Ford залагат сериозно на хибридите и електрическите модели. През 2013 г. продажбите на подобни автомобили са били около 85 000, като това е първата пълна година, в която на пазара са предлагани шест модела с такова задвижване.

Още за Ford C-MAX Solar Energi Concept вижте във видеото на Investor.bg

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Абе ти ненормален ли си? Приус от 10 години е със соларни панели, и то в продажба и по пътищата. Какво хвалиш прототипите на форд,които Тойота продава на пазара от 10 години.
  • #5
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Само дето тоя ford ще го видиш скоро по улиците а ПРИУСА никога:) Супер е колата, евала на Форд!
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Може и един вятърен генератор да му турят ;D
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    За много години колеги драскачи и колеги, дето ни забавлявате от време навреме със статиите, под които пък ние забавляваме останалите!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Глупости. В България веднага ще му лепнат 2-3 данъка Слънце и още 5-6 такси. Сещате ли се за хората от оня жилищен блок със собствени соларни панели? Всичко платено, разрешено и накрая още една голяма сумичка, за да ползваш Слънцето на бюрократите. И тия автомобили няма да се разминат без данък. Поне в България. Запомнете ми думите!
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Приус от 10 и повече години имат слънчеви батерии на покрива, а сега Форд правят ПРОЕКТ за такъв автомобил. Хубаво е че са се сетили, за да има конглокенция.