IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Passat Junior – автомобилът който не се нуждае от шофьор

От много години за автомобили без шофьор пишат фантастите и футуролозите. Нещата обаче не са само в сферата на фантастиката и прогнозите.

VW Passat Junior – автомобилът който не се нуждае от шофьор
Американската агенция DARPA, която разработва и изнамира нови технологии с приложение в армията, но и в ежедневния живот, организира състезание за автомобили, които не са управлявани от човек, а от компютър. 

Преди две години в надпреварата победи VW Touareg. Състезанието беше в пустиня и преминаваше през много трудни терени. Автомобилът на VW тогава се казваше Stanley и имаше двигател TDI. Наградата която спечели VW беше от 2 милиона долара. 


През тази година има ново състезание за автомобил управляван от изкуствен интелект. 

Този път обаче, работата е много по-сериозна, защото състезанието ще бъде в градски условия. 

VW ще бъде представен от Passat наречен Junior. Той е разработен от калифорнийският технологичен център на VW и Станфордския университет. 

Junior ще има отново за двигател TDI и ще бъде с автоматична скоростна кутия DSG. 

„Мозъкът” който ще управлява автомобила е двуядрен процесор Core 2 Duo от Intel. 


Робо-автомобилът ще трябва да измине 60 мили (около 100 км) из все още неизвестен град в САЩ. Маршрутът ще стане известен само 6 часа преди началото на състезанието. 


Победителят трябва успешно и безпроблемно да стигне до финала, като естествено спазва всички правила за уличното движение в града. Не е позволена никаква намеса на човек, всичко е в „ръцете” на компютъра. 

Състезанието Urban Challenge ще стартира на 3 октомври и в него ще участват 89 автомобили.  
0 от 500