IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes купи 12% от BAIC

От години китайската компания е партньор на Daimler и произвежда няколко модела на концерна

Mercedes купи 12% от BAIC
Германският автомобилен концерн Daimler ще купи част от активите на своя китайски партньор BAIC Motor. Във вторник ще бъде подписано споразумение за стратегическо сътрудничество и Daimler ще стане акционер, заявява главният изпълнителен директор на BAIC Су Хъи при откриването на нов завод за двигатели Mercedes в Пекин. "Ние никога няма да можем отново да живеем отделно един от друг", поясни той. 
Mercedes купи 12% от BAIC
Посетители разглеждат електрическия Mercedes SLS AMG по време на изложението в Шанхай, Снимка: Reuters

От Daimler не потвърждават предстоящото подписване на договора. Въпреки това главният изпълнителен директор Дитер Цетче се очаква да пристигне във вторник в Пекин. Това ще бъде първият път, в който германски производител се ангажира в толкова голяма степен с държавен китайски производител на автомобили, който не е качен на борсата, поясняват китайски експерти, цитирани от DPA.

Германците планират да участват с 12% за равностойността на 650 млн. евро в компанията, принадлежаща на Beijing Automotive, с която те от 2006 г. насам произвеждат заедно автомобили в Пекин чрез смесено дружество. В момента все още се очаква одобрение от страна на китайските власти.

Придобиването на част от компанията е изключително важна стъпка за германците в техния стремеж за наваксване в Китай, най-големият пазар за германските производители от премиум сегмента. През последните няколко месеца Mercedes отново отчита ръст в страната. "Динамиката на пазара се е променила и виждаме ясни знаци за устойчив растеж", заяви главният директор за Китай Хубертус Троска. Продажбите на Mercedes се очаква да нараснат през тази година с 8-9 на сто. През третото тримесечие продажбите дори са скочили с 38 на сто.

Сегашното съвместно предприятие на Daimler и BAIC е произвело през миналата година около 100 000 автомобила Mercedes-Benz от моделите C-Class, GLK и версия с дълго междуосие на E-Class. Производственият капацитет ще бъде разширен през 2015 г. до повече от 200 000 единици. Като четвърти модел предстои да се добави джипът GLA. „Има достатъчно място за растеж", твърди Троска.

Под шапката на съвместното предприятие щутгартци откриха първия си завод за двигатели за леки автомобили извън Германия. В завода с годишен капацитет от 250 000 четири- и шестцилиндрови двигатели бяха инвестирани 400 милиона евро. „Това е ясен знак за доверието в бъдещето на този пазар", заяви още Троска, който ръководи бизнеса на концерна в Китай. Постът бе създаден в края на миналата година, за да се насърчи ленивият дотогава бизнес на Mercedes в Китай.

Очаква се скоро BAIC Motor да се появи на борсата. До 2015 г., контролираната от държавата компания майка - BAIC Beijing Automotive, планира да увеличи продажбите си до 3,6 милиона автомобила - двойно от сегашния обем. През настоящата година се очаква да бъдат доставени 2,1 милиона превозни средства. Значително по-големи от Beijing Automotive в Китай са автомобилните производители FAW и SAIC, които произвеждат съвместно с VW и GM.

Още икономически новини можете да намерите в Investor.bg
 
Тагове: daimler ag mercedes
0 от 500