IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забраниха на американец табела "Ченгетата лъжат"

Жителят на Ню Хампшър смята, че са нарушени правата му и заведе дело

Забраниха на американец табела

Върховният съд на щата Ню Хампшър даде ход на делото, заведено от местен жител, на когото е било отказано издаването на регистрационен номер COPSLIE - "Ченгетата лъжат". Автомобилистът смята, че по този начин се ограничава правото на свобода на словото и затова се е обърнал към най-високата съдебна инстанция в щата, съобщава телевизия WBZ-TV.
Шофьор ще се съди за номер
Изслушванията вече започнаха, като за жалващия се това не е първи подобен случай. Преди време, той се е казвал Дейвид Монтенегро, но е променил фамилията си на human (с малка буква). След това поискал от автомобилната администрация на щата да му издаде номер със същата комбинация от букви, но получил отказ. Тогава мъжът отново е стигнал до Върховния съд в Ню Хампшър, където е загубил.

Според правилата на Департамента за транспортни средства, индивидуалният номер на автомобила не бива да съдържа "непристойни интерпретации, в това число на етническа или расова основа, които могат да бъдат оскърбителни за добрия вкус на здравомислещ човек". И именно това е причината за отказа.

Ищецът, който е получил подкрепата на Американския съюз за защита на гражданските свободи, обаче е на мнение, че определението "добър вкус" е много субективно и това води до дискриминация при издаването на регистрационни номера.

Помощникът на главния прокурор, който представлява Департамента за транспортни средства, от своя страна е категоричен, че ведомството има право да отказва издаването на номера. Според него те трябва да служат за идентификация на транспортното средства, а не са участие в публични дебати. И надпис като този ще обиди цяла група служители.

Очаква се Върховният съд на Ню Хампшър да се произнесе по делото в началото на 2014 г.

Снимка: WBZ-TV

0 от 500