IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla губи, но ще произвежда повече

Приходите растат 8 пъти, но това не зарадва инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха с 9% снощи

Tesla губи, но ще произвежда повече

Tesla губи, но ще произвежда повече
Model S. Снимка: Tesla

Загубата на Tesla Motors Inc. спадна рязко през третото тримесечие, но акциите на концерна поевтиняха след края на търговската сесия вчера заради занижените прогнози за приходите и печалбата до края на годината, които определено не зарадваха инвеститорите, пише MarketWatch.

За третото тримесечие на 2013 г. Tesla е на загуба от 38 млн. долара, или 32 цента на акция, в сравнение с отрицателния финансов резултат от 431 млн. долара, или 1,05 долара на акция за същия период на миналата година.

Приходите растат 8 пъти – от 50 млн. долара година по-рано, когато Model S започна да се продава, до 431 млн. долара към края на септември. В сравнение с второто тримесечие на 2013 г. приходите са нагоре с 6%.

Брутния марж на Tesla (печалбата след приспадане на производствените разходи) е 24% за третото тримесечие. Компанията преследва цел от 25% до края на годината.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания е доставила 5500 от електрическите си автомобили Model S през трите месеца, приключващи на 30 септември. 1000 от тях са били доставени в Европа. Бройката е повече от това, което Tesla прогнозира, но под желаните 7 хил. коли.

В началото на 2014 г. Tesla ще предлага своите автомобили и в Китай.

Tази година Тesla стартира лизингова програма. Клиентите са купили на лизинг половината от продадените през тримесечието автомобили. Компанията е генерирала свободни парични потоци за 26 млн. долара и приключи тримесечието с общо 796 млн. долара кеш.

Главният изпълнителен директор Елън Муск каза, че компанията ще увеличава производството си през следващите няколко тримесечия. До момента Tesla произвежда 550 автомобила на седмица, а за настоящото тримесечие очакванията на концерна са за 6000 броя.

Муск заяви, че производството на компанията е ограничено главно поради липсата на достатъчно батерии за своя захранван с електричество модел. Той бе категоричен, че проблемът ще се реши през следващата година, когато ще бъде сключено ново споразумение за доставката им от Panasonic Corp.

Акциите на Tesla поевтиняха с 9% след края на търговската сесия, след като инвеститорите останаха разочаровани от факта, че компанията ще отчете подобен на сегашния финансов резултат и през четвъртото тримесечие.

Още икономически новини за автомобили четете в Investor.bg

 

Тагове: tesla model s
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    valdes ( преди 10 години )
    По повод на противоположните интереси на петролните фирми гледайте филма Who Killed the Electric Car?
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    tesla ( преди 10 години )
    Името е в чест на човека,благодарение,на който имаме електричество-Никола Тесла.Елън Мъск,създател на PayPal,който продава и впоследствие инвестира в Тесла и мн други проекти,включитело космически,може да служи само за пример на всички млади хора според мен и е на много прав път.А това,че става доста неудобен вече е друга тема
  • #2
    3 rate up comment 9 rate down comment
    gruio ( преди 10 години )
    Ами то е ясно с това име ТЕСЛА няма как да оцелееш
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Тесла ( преди 10 години )
    Да, наистина може да съсипят Тесла. Но в такъв случай всеки може да си купи 2 електродвигателя по 750W, батерия за около 800лв, монтира ги на велосипед и сме номер 1 :) Наистина не може вече да караме такива мръсни коли, сами себе си тровим