IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акция „Зима“ ще проверява гуми и фарове

От КАТ ще спират превозни средства в цялата страна по широкообхватния метод

Акция „Зима“ ще проверява гуми и фарове

Акция „Зима“ ще проверява гуми и фарове
Снимка: Булфото

КАТ ще следи стриктно за състоянието на зимните гуми, фаровете и чистачките, стана ясно от брифинг на „Пътна полиция", на който бе дадено началото на кампанията "Зима". Oт днес катаджиите ще спират превозни средства в цялата страна по така наречения широкообхватен метод.

„Има три важни компонента за безопасно шофиране - пътните условия, подготовката на автомобила за зимата и участниците в движението“, каза Антон Антонов от КАТ "Пътна полиция". По думите му стартиращата кампания има идея да промени съзнанието на шофьорите за шофирането при тежките зимни условия.

В рамките на кампанията „Пътна полиция” ще проверява за наличие на включени светлини, както и за наличието на гуми, съответстващи на сезона. От КАТ още веднъж припомниха, че е много важна дълбочината на протекторите на гумите. В закона е записано, че грайферът трябва да бъде минимум 1,6 мм., но органите на реда препоръчаха използването на още по-голям грайфер.

В рамките на кампанията, освен моторните превозни средства, ще се проверяват още колоездачи и немоторни превозни средства за наличието на светлоотразители.

„Най-сериозният фактор за безопасното каране през зимата са гумите“, каза от своя страна Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Той подчерта, че вече целогодишно се кара със запалени фарове, но за зимата е изключително важно те да бъдат изправни. Освен това по думите му през зимата трябва да бъде обърнато специално внимание и на чистачките на колите.

„В последните слънчеви седмици искаме да предупредим шофьорите, да подготвят автомобилите си. Ние не сме контролен орган, ние искаме да помогнем“, посочи Янакиев. Той допълни, че всички желаещи шофьори могат да направят безплатни технически прегледи в СБА.

По време на пресконференцията главен инспектор Красимир Костов посочи, че през зимния период в градовете стават най-много произшествия на уличните отсечки между кръстовищата. От 1 ноември 2012-а до 30 март 2013 г. на подобни места са се случили 1046 тежки произшествия, като при тях са загинали 66 души. Костов добави, че през миналата зима са загинали 60 пешеходци, като те представляват 32 процента от общия брой загинали по пътищата.

Статистиката сочи, че през зимния сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, както и такива с участието на пешеходци в тъмната част от деня. Увеличението на злополуките се дължи и на неизправни или нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и по пешеходни пътеки и кръстовища.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Може и като завали дъжд, да проверяварт дали сме сложили гуми за мокро.
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    "КАТ ще следи стриктно за състоянието на зимните гуми"Това аз ли не го чета правилно или е ЗИМНИТЕ? Бреее, hawkeye, определено няма такова нещо като зимните гуми в статията! Ами да бяха написали за състоянието на гумите, без зимни отпред. Я сега пробвай пак да прочетеш статията, отначало! Аз не съм чел закона за зимни и летни гуми, ама щом колегите казват, че е само до грайфер... абе като бях малък баща ми само с едни гуми си караше колата, тия луди ли са?!
  • #4
    13 rate up comment 5 rate down comment
    hawkeye ( преди 10 години )
    Уважаеми господа, никъде в статията не се споменава задължителното използване на зимни гуми, нито че КАт ще проверява за такива на МПС-та.
  • #3
    35 rate up comment 0 rate down comment
    тва ( преди 10 години )
    Трябва да я прекръстят на акция "*** лято" и да проверяват климатиците на хората :Д
  • #2
    45 rate up comment 2 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 10 години )
    В закона НЯМА изискване за зимни или летни гуми, а само за дълбочина на грайфера. Та искам да видя как довечера ще ми напишат акт за това, че карам с чисто нови летни гуми на 20 градуса температура.П.П. Всички производители на гуми препоръчват да се сложат зимните гуми, когато среднодневните температури са около или под 7 градуса, защото в противен случай се "опича" каучука в гумата и става на пластмаса. После има да се чудите защо като сте с нови зимни гуми не може да спрете/тръгнете.
  • #1
    31 rate up comment 2 rate down comment
    мун_чо ( преди 10 години )
    Каква акция като навън е 20 градуса? Не знам какво ще гледат на летните гуми на хората...