IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кими Райкконен подписа за 2 години със Scuderia Ferrari

В крайна сметка финландецът бе предпочетен пред Нико Хюлкенберг

Кими Райкконен подписа за 2 години със Scuderia Ferrari

Италианският отбор от Формула 1 - Scuderia Ferrari, официално обяви това, за което се говореше от няколко седмици. Кими Райконен се завръща в тима, с който спечели световната титла през 2007 г. Финландецът подписа договор за 2 години и ще бъде съотборник на друг бивш световен шампион – Фернандо Алонсо.
Кими Райкконен подписа за 2 години със Scuderia Ferrari
Малко преди официалното изявление на тима от Маранело, неговият сегашен втори пилот Фелипе Маса призна, че напуска след края на сезона. От Ferrari нямаха избор и обявиха привличането на Кими, чийто агент е договорил всички условия по договора още по време на Голямата награда на Италия на пистата „Монца” през миналия уикенд.

Оказа се, че същото е сторил и мениджърът на Нико Хюлкенберг. Германският пилот на Sauber също бе спряган като евентуален заместник на Маса. Неговият агент се е подписал под контракт с Ferrari, но босът на италианската компания Лука ди Монтедземоло не е парафирал споразумението си и така договорът няма сила. В крайна сметка босът на Ferrari, който е гост на изложението във Франкфурт, е решил да заложи на Кими и да му плаща по 15 млн. евро на сезон. В Lotus, където кара сега, финландецът получава 12 млн. евро на сезон.

Привличането на Райконен означава, че в италианския отбор са решили да променят стратегията си, според която до момента единият от двамата пилоти винаги е бил с предимство. През последните години поддържащата роля бе поверена на Маса, който първо бе в сянката на Михаел Шумахер, а после и на Алонсо.

При новото положение обаче нещата няма да бъдат същите, защото Райконен ще получава почти същата заплата като Алонсо. Самият Фернандо приветства привличането на Кими и обеща двамата заедно да се справят с предизвикателствата на следващия сезон, когато влизат в сила новите технически правила във Формула 1.

Снимка: Formula 1

Тагове: scuderia ferrari
0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 4 rate down comment
    cry ( преди 10 години )
    Егаси бръмбъра :)
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не мога да разбера защо постоянно се спеколира с това че фетел не можел да кара и печели благодарение на болида , а в същото време за алонсо постоянно се говори че колата не върви а печели даже и когато беше с рендака и спечелиха две титли. Фен съм на ферари и този отбор не ме кефи нещо сега кой ще е втория пилот нито кими нито алонсо. А и винаги като има някоя бърза обиколка моментално фетел отговаря. Колкото и да ти е бърза колата ти като не можеш да караш няма да си постоянно първи
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    anonymous ( преди 10 години )
    Двамата може би най-добри пилоти чисто като пилотски качества в един отбор... Ама за жалост по-важна е колата, която карат, защото колкото и да е добър, докато беше в Минарди Алонсо се бореше за предпоследното място все пак.. А е рано да се прогнозира къде ще са Ферари спрямо останалите догодина...
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    razgradski pop ( преди 10 години )
    проблема на Ферари не е в пилотите а в колата..вместо да инвестират 12 млн. за Кими, да бяха инвестирали 15 млн. за Adrian Newey..
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    do petar ( преди 10 години )
    Фетел как по точно ще ги направи шампиони като той може да кара ако колата му върви. Кими е в пъти по добър шофьор от фетел
  • #2
    2 rate up comment 12 rate down comment
    petar ( преди 10 години )
    тоя ще им вгорчи живота за втори път с неговите сканадинавски чалъми...да бяха си доплатили за фетел че да станат 100% шампиони:)
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Такъв тандем не е имало от 20 години поне.Много интересно става.