IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дисквалифицираха победителя в рали „Сливен”

Наказанието на Крум Дончев направи Димитър Илиев шампион на България за 8-ми път

Дисквалифицираха победителя в рали „Сливен”

Пилотът на Globull Rally Team Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов спечелиха рали „Сливен”, кръг от Европейската купа 10 и първенството на България, но само няколко часа по-късно бяха дисквалифицирани.
Дисквалифицираха победителя в рали „Сливен”
Официалното обяснение на техническите комисари бе, че новият автомобил на Дончев – Ford Fiesta R5 (на снимката по време на състезанието), не отговаря на изискванията. Пилотът е дисквалифициран заради „непозволено от правилата охлаждане на предните спирачки – отвеждане на въздух чрез тръби към спирачките”. Самият Дончев обясни, че в правилника има две взаимоизключващи се точки, като едната позволява използването на подобна система за охлаждане, а другата – точно напротив, забранява.

Дончев и Йорданов първоначално обявиха, че ще обжалват наказанието, но по-късно стана ясно, че отборът им се отказва от подобно намерение и приема санкцията. Това означава, че първенството на България е решено и шампион, за осми път, става Димитър Илиев с Skoda Fabia S2000. Той финишира на второ място в рали „Сливен” и именно от неговия отбор са подали жалбата срещу Дончев.

„Не съм доволен от подобно развитие на нещата – призна Илиев. – Винаги съм се състезавал по правилата и през последните години винаги съм имал чувството, че и моите колеги, с които сме съперници на трасето, правят също. Дълбоко съм огорчен от случилото се.”

Декласирането на Дончев и Йорданов прати на второ място екипажът на Astana Rally Team Олександър Салюк и Йевхен Червоненко с Skoda Fabia S2000. Украинците карат с лиценз от Казахстан и през юни спечелиха рали „България”, което също завърши със скандали. Трети в рали „Сливен” финишира турският екипаж Фатих Кара/Гюрай Карагар с Fiat Punto S2000.

Снимка: Globull Rally Team
 

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ей и как да се оправи тоя спорт, много "взискателни" тия съдии. Обаче явно ладите и куп други автомобили които хомулогацията е изтекла преди 20 години там не виждат никакви проблеми. Щото тая фиеста не се кара масово вече от не заводски отбори и явно чуждите съдии трябва да идват на лекции тук