IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европарламента: максимум 160 км/час?

Европейският парламент през този медец ще разглежда законопроект, според който може да бъде забранено производството на нови автомобили, чиято максимална скорост превишава 160 км/час.

Европарламента: максимум 160 км/час?
Според информация от ВВС, гласуването на това решение ще бъде през есента. Според вносителите на доста неочаквания законопроект, с него ще стане възможно рязкото намаляване на вредните емисии въглероден двуокис изпускани от автомобилите. 

За да се постигне и поддържа скорост от 160 км/час няма нужда от мощни двигатели. Това ще промени радикално автомобилната индустрия, която ще стане по екологична, считат някои европейски депутати. 

Това решение ще се съгласува отлично с ограничението за емисиите вредни газове от новите автомобили, което ще влезе в сила в Европа през 2012 г и ще задължава производителите да ограничат вредните емисии от новите автомобили до 130 г. въглероден двуокис на 100 км. 

Друг аргумент на вносителите на проектозакона за ограничаване на максималната скорост на новите автомобили е фактът, че в повечето европейски страни има ограничение за движение с максимална скорост от 120 до 140 км/час. 

Според експертите обаче, милионите автомобили, които сега се движат по пътищата на Европа с лекота прехвърлят 160 км/час. Това ще означава или те да бъдат извадени от употреба или задължително скоростта им да бъде ограничена с електронен механизъм. 

Ако подобно решение бъде прието, това би означавало да се спре цялостното развитие на автомобилостроенето от последните няколко десетилетия, нещо с което едва ли много хора ще се съгласят.  
0 от 500