IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хенри Форд щеше да навърши 150 години

Американецът, който кардинално промени правилата в бранша

Хенри Форд щеше да навърши 150 години

Преди 150 години на 30 юли в Гринфийлд (щата Мичиган) е роден човекът, който кардинално промени автомобилната промишленост - Хенри Форд. Синът на ирландски емигранти основава през 1903 г. Ford Motor Company, за да може по-късно да разработи технологията за производство на автомобили на конвейер.
Преди 150 години е роден геният на автомобилостроенето
Именно Хенри Форд е човекът, който с модела Ford Model T слага ново начало в автомобилния бизнес. Той създава система за франчайзинг, благодарение на която открива верига от дилърски центрове из цяла Америка. Форд започва да предлага масова продукция на ниски цени и първи увеличава заплатата на работниците си до 5 долара на ден, като поставя един нов стандарт за това време.

Само за 18 месеца предприемчивият бизнесмен успява да намали времето за сглобяване на един Model T от 12 часа на едва час и половина. Това съвсем не е единственият негов успешен проект. През 1927 г. на пазара излиза Ford Model A - автомобил, който слага началото на феномена "хот-род", популярен и до днес.
Преди 150 години е роден геният на автомобилостроенето
"Ще построя масов автомобил, достъпен за големи групи хора. Той ще бъде направен от най-добрите материали с помощта на най-добрите специалисти и ще бъде с най-простата конструкция, която може да бъде измислена. Цената му ще бъде толкова ниска, че всеки човек, получаващ заплата, ще може да си го купи и да се наслаждава на него заедно с цялото си семейство", обещава Хенри Форд преди 100 години.

Резултът е ясен - всичко обещано от Форд се случва в действителност. А ето и избрани негови фрази, които звучат актуално и в наши дни:

1. Най-добрият автомобил е новият автомобил.
2. Алчността е най-сигурният начин да не се печелят пари.
3. Японците са измислили много оригинален начин как да вкарват контрабандно стомана в САЩ. Те я боядисват, слагат и 4 колела и твърдят, че това е автомобил.
4. Бизнесът, който не произвежда нищо друго освен пари, не е добър бизнес.
5. Ако попитате клиентите кое превозно средство биха си купили, те със сигурност биха избрали бърз кон.
6. Всеки път, когато видя Alfa Romeo, правя само едно нещо - свалям си шапката.
7. Най-хубавото нещо е, че народът ни не разбира как работи банковата система. Ако разбере, още утре ще стане революция.
8. Физическите упражнения са напълно безмислени. Здравите хора нямат нужда от тях, а на болните са им забранени.

Снимки: Hemmings.com

Тагове: ford model t
0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 0 rate down comment
    zzz ( преди 10 години )
    "Всеки път, когато видя Alfa Romeo, правя само едно нещо - свалям си шапката." - евалла за откровението!!! Колко от днешните автомобилни мениджъри биха признале нещо подобно ...
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 10 години )
    Гений!!!
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Kick Your Ass ( преди 10 години )
    Shapki dolu pred Ford ! Japancite sa se uchili i ot tyah na avtomobili.1925~1939g. Ford e imal zavod v Japan (Yokohama),a parvata TOYOTA e vnesena v USA edva prez 1958 !!!
  • #6
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Японците и автомобили ли правят?
  • #5
    13 rate up comment 17 rate down comment
    Дошо до Кодошо ( преди 10 години )
    Трябваше Хенри Форд да е жив да види сега какви автомобили произвеждат японците и не шапка щеше да им сваля а щеше да се покланя като пред императора
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Кокошко, като си тръгнал, карай наред:3. "Lexus LS430 is the finest car in the world" - Allan Mullaly, Ford CEO
  • #3
    30 rate up comment 4 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    А хан Аспарух тия дни щеше да навърши 1360 г! ;)
  • #2
    16 rate up comment 1 rate down comment
    sashe ( преди 10 години )
    2. Алчността е най-сигурният начин да не се печелят пари.4. Бизнесът, който не произвежда нищо друго освен пари, не е добър бизнес.Де да го четяха последователите му... Впечатляващо как век по рано е прозрял какво би навредило на икономиката и бизнеса ама... Предстои да се потвърди с факти :(
  • #1
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Да, а след още 50 години щеше да навърши 200! Така написано заглавието предполага, че е щял да навърши тези години, ако не беше преждевременната му смърт на крехката възраст от 83 год.