IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Логото на Chevrolet чукна 100 години

Произходът на емблемата все още е мистерия

Логото на Chevrolet чукна 100 години

Тази година прочутата по целия свят „папийонка” на Chevrolet отбелязва своя 100-годишен юбилей. През 1913 година съоснователят на Chevrolet Уилям С. Дюрант представя за първи път емблематичната лого на Chevy, разположено централно върху предната част на моделите Chevrolet H-2 Royal Mail и H-4 Baby Grand от моделна година 1914.
Логото на Chevrolet чукна 100 години
През последното столетие „папийонката” се превръща в неизменна част от физиономията на 215 милиона автомобили с марката Chevrolet, 60 милиона от които все още се движат по пътищата. На всеки 6.39 секунди в една от 140 държави по света се продава лек, товарен или кросоувър модел с емблемата на Chevrolet, a през първите шест месеца на настоящата година марката успя да регистрира рекордни продажби от 2.5 милиона автомобила.

Въпреки че логото съществува вече в продължение на цяло столетие, събитията около първоначалния му произход и до днес остават доста неясни. Историите свързани със символа се простират от твърденията, че Дюрант е бил вдъхновен от мотивите на тапетите в хотелска стая в Париж, до тези, че първоначалната идея е възникнала у него при вида на реклама във вестник, докато Дюрант е бил на почивка в курорта Хот Спрингс, щата Вирджиния.

В допълнение към това, вдовицата и дъщерята на Дюрант имат две различни обяснения на случая.

Според разказа на Марджъри Дюрант в издадената през 1929 година от нея книга със заглавие Моят баща, Дюрант имал навика понякога да си драска различни скици на автомобилни емблеми на масата в трапезарията. "Мисля, че беше в периода между супата и панираното пиле една вечер – тогава той скицира на лист хартия емблемата, която и до днес се ползва при автомобилите Chevrolet", пише в книгата дъщерята на предприемача.

Но в свое интервю през 1968 година Кетрин, вдовицата на Дюрант споменава, че дизайнът на „папийонката” е възникнал по време на семейната почивка в Хот Спрингс през 1912 година. Докато четял вестник в хотелската стая, Дюрант забелязва в него изображение, което му харесва и той обявява - “Мисля, че това би било много добра емблема за Chevrolet.” За съжаление, г-жа Дюрант така и не уточнява какъв е бил конкретният мотив и как той е бил използван по-нататък.
Логото на Chevrolet чукна 100 години
В същото време тази частица информация по случая успява да вдъхнови Кен Кауфман, историк и редактор в The Chevrolet Review, да проведе свое собствено разследване в търсене на истината. Така той открива, че в броя от 12 ноември, 1911 година на вестник The Constitution, издаван в Атланта, е поместено рекламно каре на компанията за брикети Southern Compressed Coal Company, в което тя рекламира своя продукт “Coalettes” – рафинирани въглищни брикети, предназначени за отопление. Логото на новия продукт, публикувано в тази реклама, има очертанията именно на наклонена папийонка и прилича много на символа, който скоро след това се превръща в емблематичен знак на автомобилите от марката Chevrolet.

Дали Дюрант и неговата съпруга са видели тази – или подобна на нея – реклама през следващата година няколко щата на север от Атланта? Датата на издаване на вестника, който намира Кауфман, сочи едва девет дни след датата на съдебната регистрация на Chevrolet Motor Co. Първото официално използване на „папийонката” от страна на Chevrolet е в броя на The Washington Post от 2 октомври 1913 година, когато символът е придружен с думите “Търсете тази емблема” директно над него.

Снимка: Chevrolet
 

Тагове: chevrolet
0 от 500
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    mitko ( преди 10 години )
    Г-нДюрант е най-големият крадец в историята на автомобилостроенето.Chevrolet е името на студент от Швейцария,който е създал още като 19 год."своите"автомобили,но както е при всички студенти-нямал е пари и вече е ясна историята..