IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За Toyota литиево-йонните батерии все още са опасни

Toyota обяви, че все още не може да използва литиево-йонни батерии в своите хибридни модели, заради проблеми с безопасността на този тип акумулатори, съобщава изданието Nikkan Kogyo.

За Toyota литиево-йонните батерии все още са опасни
Миналия месец се появиха информации в японската преса, че Toyota може да започне да използва литиево-йонни батерии още при следващото поколение на Prius. 


Според представител на японската фирма, литиево-йонните батерии наистина са по-компактни и подсигуряват по-дълъг пробег в сравнение със сега монтираните на Prius никелово-метални хидридни батерии. 

За сметка на това обаче, сега монтираните батерии са много по-безопасни. За това свидетелства и последния случай, при който Sony реши да замени литиево-йонните батериите на една серия преносими компютри именно заради опасност от самовзривяване. 

От Toyota обясняват, че това е напълно недопустимо за имиджа на фирмата , който и без това напоследък пострада, заради привикването в сервиза на големи серии автомобили поради различни проблеми. 

Отделни фирми вече се опитват да заменят стандартните акумулатори на Toyota Prius с литиево-йонни. Опитът на Lithium Technology Corporation показва, че замяната води до значителни икономии на гориво, като с новите батерии Prius изразходва само 1.9 литра бензин на 100 км пробег.
0 от 500