IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 млн. километра с Volvo P1800

Култовата шведска кола продължава да бъде неизменен спътник на Ърв Гордън

5 млн. километра с Volvo P1800

Ако посещавате често този сайт, вероятно помните Ърв Гордън - пенсионираният американец, който не спира да обикаля пътищата на страна си със своето вярно Volvo P1800. Преди две години той записа световен рекорд за пробег с един автомобил, в който беше вписано 4.48 милиона километра. Тази година Гордън планира да подобри собственото си постижение, като закове пробег от 3 млн. мили (4.83 милиона километра).
5 млн. километра с Volvo P1800
Ърв Гордън иска да достигне рекордният пробег на територията на Аляска, тъй като това един от двата щата на САЩ, в които все още е бил. Той няма притеснения за техническото здраве на класическата си кола - "От 15 години поддържам своето P1800 в един и същи сервиз. Вярвам на този автомобил и се чувствам сигурен в него, заявява Гордън. - Никога не съм си поставял за цел да измина два или три милиона километра с моята кола. Просто шофирам и се наслаждавам".

73-годишният пенсиониран учител закупува колата през 1966 година за 4150 долара. Тогава тази сума се е равнявала на неговата годишна заплата. Гордън пояснява, че неговото P1800 никога не е било модернизирано или преправяно, а тайната за отличното му състояние се крие в стрикното спазване на всички правила за експлоатация.

Източник / снимки: The Detroit News

Още по темата:
50 години Volvo P1800

Volvo възкреси икона от 60-те години на ХХ век

Първата спортна кола на Vovlo

 

Тагове: volvo p1800
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    От къде е извадил няколко стотин хиляди долара за гориво?
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    xaxaaxxa по прости сметки е минавал по 300кв. всяко денонощие - този определено жиее далеко от магазина за хранителни стоки :D :D
  • #7
    14 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 10 години )
    Това са щатите - там измеренията са различни. Не е случайно, че там традиционно двигателите са с голям литраж.
  • #6
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Голяма реклама на Волво бееее.Добри коли са били,но за тези км.едва ли е останало нещо,което да не е било сменено или отремонтирано.Друг е въпросът,че тези км.които е изминал,някак си не се вързват.Прекалено много са.Да е камион разбирам,да са 2-*** шофьори пак го разбирам,ама сам човек е малко прекалено...
  • #5
    40 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Сметни сега колко пари е налял в колата за тези години. Ако харчи по 10 литра на 100км. колата е изгорила 500000л. бензин, сменял е маслото всеки месец, на всеки два месеца и въздушен филтър, на всеки 6 месеца ангренажен ремък. Сигурно е сменил 100 чифта гуми, може би 50 пъти съединител, вероятно толкова пъти е подменял и цялата ходова част и кой знае още куп други неща. Може би тези пари които е дал ако ги види накуп ще му прилошее. Както и на мен ако видя на куп парите които съм дал за цигари.
  • #4
    30 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Нещо ме съмняват тези километри, не че подценявам колата, но просто ми се струва абсурдно някой да е прекарал толкова време пред волана. Купил е колата преди 47г., 47г х 12мес. е равно на 564месеца. 5млн. километра разделено на 564м. прави 8865,25 км. на месец, делено на 30дни прави около 296км. на ден. Това означава че този човек абсолютно всеки ден е минавал по 300км. в продължение на 47г. и то ако е почивал един ден на другия трябва да е изминал 600км. за да компенсира. Не ми се мисли ако е бил на ваканция или е лежал болен колко дни е карал, за да компенсира. В груба сметка той е прекарвал по около 4 часа следно в шофиране на ден, това са близо осем години прекарани в шофиране. Не ми звучи реално, още по-малко нормално.
  • #3
    23 rate up comment 1 rate down comment
    thebrainless ( преди 10 години )
    Адски ми харесва този модел!
  • #2
    26 rate up comment 7 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    Аматьор! :) В Дупница, Враца, Монтана, Варна и Перник съм виждал къде-къде по-запазени коли на много повече от смешните 4.5 милиона километра. Само от пенсионери-доктори карани и то само до аптеката събота и до църквата в неделя, само в гараж държани и само с водичка нежно измивани. аха
  • #1
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Бакшиш ( преди 10 години )
    В близките месеци очаквайте "2 млн. километра с Dacia Logan" и в замяна на добрата реклама, която таксиджиите правят на Даките, от "румънския" производител ще подаряват по един нов Logan на всеки със седем цифрен пробег на километража. ;)