IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari оглавява класация на най-ценните автомобили в света

За прототип на Testa Rossa през 2011 г. са платени 16,4 млн. долара

Ferrari оглавява класация на най-ценните автомобили в света

Класическите състезателни модели на Ferrari от 1950-те и 1960-те години, начело с Testa Rossa, са най-ценните автомобили в света,  показва класация на агенцията за финансови новини Bloomberg, съставена на базата на постигани на аукциони цени.

Два екземпляра на 250 Testa Rossa са на върха на класацията на публичните продажби. Ferrari има общо 9 представителя в топ 20 на списъка, изготвен на базата на информация от sportscarmarket.com. Така италианският производител бие Mercedes-Benz, който е представен с четири автомобила, и Bugatti - с два.
Ferrari оглавява класация на най-ценните автомобили в света
Най-скъпите модели се продават не чрез аукционни къщи, а с частни продажби. Снимка: Ройтерс

Моделът Testa Rossa е печелил 24-часовото състезание Льо Ман през 1958 г., 1960 г. и 1961 г. Рекордът от 16,4 млн. долара, платени на аукционната къща Gooding & Co. в Калифорния за прототип от 1957 г., бе постигнат през август 2011 г.

Експертите отбелязват, че цените, които се постигат на търг, често са под тези, плащани в частни сделки.

"Въпреки че все повече класически автомобили се продават на аукциони, най-скъпите модели остават територия на частни транзакции, отбелязва Саймън Кидстън, основател на консултантската компания Kidston SA в Женева. - Едва ли ще видим Ferrari 250 GTO, Bugatti Type 57SC Atlantic или Alfa Romeo 8C 2900 на търг скоро", допълва експертът.

Автомобил Ferrari 250 Testa Rossa, с който американският пилот Фил Хил печели "Le Mans" през 1958 г., бе продаден за около 25 млн. долара през пролетта на 2012 г., според уебсайта anamera.com.

През юни 2012 г. пък за Ferrari GTO 250 от 1962 г. са платени рекордните 35 млн. долара. Състезателният автомобил е конструиран специално за британския пилот Стърлинг Мос.
Ferrari оглавява класация на най-ценните автомобили в света
Ferrari 250 Testa Rossa. Снимка: 4NutShells

250 GTO е сред най-желаните класически автомобили от марката Ferrari сред колекционерите. От този модел са направени само 39 броя. Според дилъри има поне три бройки, продадени в частни сделки за по над 30 млн. долара.

На второ място в класацията на Bloomberg е друга 250 Testa Rossa от 1957 г. с цена от 12,4 млн. долара, постигната на търг на RM в Италия през 2009 г. На трето място е Mercedes-Benz 540K Roadster с цена от 11,8 млн. долара на търг на Gooding & Co. в Калифорния миналата година. Списъкът се допълва от Bugatti Royale, Duesenberg и Shelby Daytona.

Пазарът на аукциони на класически автомобили продължава да нараства, посочва Bloomberg. Разпродажбите на аукционните къщи Gooding, RM, Barrett-Jackson, Bonhams и Russo & Steel в Аризона през януари донесоха общо 223,8 млн. долара с включени такси, което е с 39,9 млн. долара над приходите от миналата година. 

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Тагове: ferrari 250 testa rossa
0 от 500
  • #10
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Тройчо Торпедов ( преди 11 години )
    Хора, спрете да се "плюете". Всеки има правото да харесва дадена марка автомобили - било италиански, немски, японски и пр. Не мога да разбера защо е тази злоба в хората. В крайна сметка аз като карам италиански автомобил, да не е дошъл някой друг да ми плаща ремонти, консумативи и т.н. Фактите изнесени в тази статия са такива и всеки нормален човек следва да ги приеме. Утре може да са други ...
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Ky*A ( преди 11 години )
    Къде са сега от Трошльота ??? най скъпата марка в света ? ааа Сетих се къде са.. в СЕРВИЗА за поредната СЕРВИЗНА АКЦИЯ !
  • #8
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 11 години )
    Феррари и сега да затворят фабриката си,още дълги години ще са номер 1 в сърцата и портфейлите на хората.Няма друга такава марка,разберете!Бугати бяха прекратили дейност и почти бяха забравени за няколко години.Порше вече не е кола мечта,а просто добра сделка,особено дизела и хибрида!Ламборджини!Та те нямат никаква спортна слава,никаква.Каква легенда,кви 5 лева!?
  • #7
    2 rate up comment 11 rate down comment
    !!! ( преди 11 години )
    И кво ви грее това, че струвало х милиона, голям праз. Кой може да си позволи такава кола в БГ- абсолютно никой, отделно че не е за каране, а ще стои като картина.
  • #6
    17 rate up comment 3 rate down comment
    А " жълтите&quo ( преди 11 години )
    Италианците са правили най-добрите,най-вълнуващите и най-скъпи автомобили преди повече от 40-50 год.От тогава нищо по-резлично от останалите.А че са N1 в дизайна само *** може да не приеме.Но наистина един колега по-долу беше попитал:след като в първите 20 автомобила поне от статията се разбира,че 11 са на Италия и 4 на Германия,къде са прехвалените японски и х'американски *** в тази класация?Защото останалите 5 със сигурност са отново от Италия,Германия,Англия или Франция,т.е. самоЕвропа
  • #5
    6 rate up comment 4 rate down comment
    § ( преди 11 години )
    След 20 години ВСИЧКИ ще са остарели с толкова , не само Макларън Ф1,...... как се смях не е истина....
  • #4
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    В тази статия пишат само за старинии с номизматична стойност и странно там отцъства Макларън Ф1, но я да видим след 20 години кои коли ще са най-скъпи. От сега залагам на 1.място Maybach Exelero който сега чисто нов струва 8млн. долара следват LykanHypersport 3.5 млн. долара Вейрон Суперспорт 2,5, Вейрон Кабрио, Вайрон... Които след 20-30 години ще прибавят минимум по 1 нула отзад
  • #3
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Falco ( преди 11 години )
    " Едва ли ще видим Ferrari 250 GTO, Bugatti Type 57SC Atlantic или Alfa Romeo 8C 2900 на търг скоро", допълва експертът."Когато фактите говорят,и боговете мълчат.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    bai Ivan ( преди 11 години )
    Честито на печалившите. И без тинтири-минтири повече!
  • #1
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Мерцедес се отчита с 4 модела. Така че Гермаците са си там. По интересно е къде са японците?