IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda разработва малък дизел

Агрегатът ще бъде с обем 1.0 или 1.2 литра и ще се поставя на модели като Jazz

Honda разработва малък дизел

Honda разработва малък дизел
Honda Jazz / Fit. Снимка: Honda

Малките дизелови двигатели може и да не могат да доставят аналогична мощност с бензиновите си събратя със сходен обем, но пък разполагат с далеч по-висок въртящ момент. А това им позволява да бъдат ефективни при работа в ниски обороти, което пък ги прави икономични и много подходящи за градските коли.

Именно за това автомобилните компании влагат средства в разработването на дизелови мотори с малък обем. Преди години Volkswagen представи 1.2-литров с мощност 75 к.с., който замени 1.6-литровия TDI с аналогична мощност. Италианската Fiat пък жъне сериозни успехи със своя 1.3-литров дизел, който поставя на Panda и 500.

Японската компания Honda също иска в гамата си дизелов двигател с малък обем, съобщава SmartInvestor.in. Според информацията японците са впечатлени от успеха на своя нов 1.6-литров i-DTEC двигател и работят по по-компактна негова алтернатива. Настоящият дизел от серията Earth Dreams е подходящ за Civic и дори за CR-V, но е твърде голям за модели като Jazz или Brio. Именно за това се подготвя двигател с обем 1.0 или 1.2 литра.

Все още не се знае колко цилиндъра и каква мощност ще има този агрегат, но само преди няколко месеца един от ръководителите в Honda - Саухиро Таши, обяви, че в компанията се подготвят няколко нови дизелови двигателя по технологията Earth Dreams.

Тагове: earth dreams
0 от 500