IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Концепт на Kia предизвика скандал

Корейците провокираха не само публиката в Женева, но и Британския парламент

Концепт на Kia предизвика скандал

Показаният от Kia концептуален спортен модел предизвика нееднозначни реакции на изложението в Женева. Хибридът впечатли публиката с яркия си дизайн и смелите нестандартни технически решения. Избраното от корейците име – Provo, обаче провокира огромен скандал не на изложението, а в Парламента на Великобритания.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Един от парламентаристите от Лондондери (Северна Ирландия) Грегъри Кембъл заяви от трибуната, че автомобил с подобно име никога не бива да се продава в Северна Ирландия. Причината е, че от 1969 до 1997 г. в страната е действало военно крило на „Временната” Ирландска Републиканска Армия (Provisional Irish Republican Army), което е автор на редица терористични актове. Някои от тях са извършени не само във Великобритания, но и в Европа. Членовете на тази организация са наричани „provo”, като по време на въоръжения конфликт са загинали над 2000 души.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Освен неудачния, според британците, избор на име, концептът разполага и с оранжев на цвят покрив, което допълнително вбеси парламентаристите. Причината е, че това е цветът на ирландските унионисти, които се борят за обединението на Северна Ирландия и Република Ирландия.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Шефът на отдел „Връзки с обществеността” в Kia Майкъл Чо категорично отрече името и външния вид на Provo да имат каквото и да е отношение към конфликта в Северна Ирландия. Той обясни, че името идва от английски – provoke, и означава провокирам, а оранжевият покрив трябва да припомня на клиентите популярния през 70-те години на миналия век цвят на спортните автомобили.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Друг от пиарите на компанията – Стив Китсън, има различна версия. Според него името на модела идва от италиански – prova, което означава тест или проверка. В официалното изявление на Kia Motors Europe се казва, че компанията не е имала намерения да обижда никого, както и че в случая става дума за концептуален модел, който няма да бъде пуснат в серийно производство под това име.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Това обаче не се хареса на депутата Кембъл, който категорично отказа да приеме извиненията. Според него, голяма компания като Kia трябва да бъде способна да предвиди какво може да предизвикат евентуалните имена на нейните модели.
Концепт Kia Provo предизвика скандал
Самият Provo е концептуален хибриден спортен автомобил, снабден с 1.6 литров бензинов турбо-мотор, който работи съвместно с електрически двигател. Той задвижва задните колела и в случай на нужда добавя още 45 к.с. към мощността на колата. Хибридът е със задвижване на четирите колела, но може да работи и само на електричество. Трансмисията, за първи път при Kia, е 7-степенна роботизирана с двойно сцепление.

Снимки: Kia
 

Тагове: kia provo
0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ъ ( преди 11 години )
    Мен ме del-нахте, а долният коментар не е ли в същият контекст?
  • #9
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Aми aко се кaзвaше Киa *** ко прaйм? Нямa дa я продaвaт у нaс ли?
  • #8
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Тези британци май не разбират, че света не се върти около тях.Смешен си г-н Кембъл.
  • #7
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Последната красива Киа беше Рио 2003.
  • #6
    9 rate up comment 7 rate down comment
    к;во е това? ( преди 11 години )
    Имаше един стар виц:Господин пита дама с кученце-"Извинете,Мадам,къде е главата на вашето куче?"Защо,Господине?"-отвърнала дамата. "За да го ритна в г.за,Мадам!"Та така и с този концепт някой разбра ли кое му е "прадницата",че да го ритнем "отзад"След толкова наистина заслужени похвали, мисля,че дизайнерите на Kia тук са преминали границата.Но нищо фатално - Kia е все пак.
  • #5
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Последната красива Киа беше Черато.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Отстрани и отзад е много добре отпред обаче са се изложили.
  • #3
    42 rate up comment 4 rate down comment
    Fenix ( преди 11 години )
    Британците още си живеят със самочувствието на световна сила и едва ли не всеки трябва да е наясно с вътрешните им проблеми та да се съобразява как да си кръсти колата. Още повече това е само концепт,а дори да не беше често един и същи модел е с ралични имена на различни пазари, така че пак нямаше да е проблем. Разбирам корейците да бяха направили тоалетна чиния Елизабет II та да подскачат така ;D
  • #2
    7 rate up comment 17 rate down comment
    знаещ ( преди 11 години )
    Провокативно - ДА, но красиво по-скоро - НЕ, а за функционалност и дума не може да става. Тези малките стъкла ограничават много видимостта. На задна само със странични огледала ще може да се паркира, но като ги гледам и те колко са малки ще е цяло приключение паркирането. Доста нисък преден спойлер и тези фарове с форма на кръст няма да обхващат голяма осветена площ. Гледам, че и за мигачи не са помислили. Може би нонцепта ще се движи само по прави улици...
  • #1
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Това е първата красива Киа от 9-10 години насам.