IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Канадец направи хибрид с разход 0.189 л/100 км

Творението на Джим Кор е направено с помощта на 3D-принтер

Канадец направи хибрид с разход 0.189 л/100 км

Канадският изобретател Джим Кор смята да измине разстоянието от Ню Йорк до Сан Франциско на разпечатан на 3D-принтер хибрид. С триколесната си машина, която е кръстил Urbee, той възнамерява да пропътува 4600 км. Пред изданието Wired канадецът заяви, че за това разстояние ще се нуждае само от 37.8 литра гориво.
Канадец направи хибрид с разход 0.189 л/100 км
Urbee се задвижва от агрегат, комбиниращ дизелов двигател и електромотор с обща мощност 10 к.с. Без участието на двигателя с вътрешно горене моделът може да развие скорост от 64 км/ч. За колко време обаче става това, Джим Кор не съобщи.

Хибридът е сглобен от общо 50 копозитни детайла, създадени с помощта на специален 3D-принтер. Теглото на Urbee е 544 кг., а коефициентът на челно съпротивление е 0.15. За сравнение, най-икономичният хибрид – Volkswagen XL1 (още не е показан пред публика), харчи 0.9 л/100 км, докато при Urbee този показател е 0.189 л/100 км.
Канадец направи хибрид с разход 0.189 л/100 км
Джим Кор е категоричен, че преди да започне пътуването си, машината му ще премине техническа проверка, на каквато се подлагат болидите, участващи в състезанията от сериите „Льо Ман”.

Канадецът смята да пусне модела в серийно производство, като вече е получил 14 заявки. Повечето от тях са от хора, които са му помагали в създаването на прототипа. Цената на машината е около $50 000. Според Кор, в някои държави хибридът му може да бъде регистриран като мотоциклет, а не като автомобил.

Снимки: Wired

Тагове: urbee
0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    eddie ( преди 11 години )
    Дадох ви линк за видео по темата, вие пак минуси сте насвяткали. Що за хора обитават тука не знам!
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    eddie ( преди 11 години )
  • #17
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Дизелови лимузини няма! Причината е, че те са друсалките и хората, които ги возят предпочитата да им е максимално комфортно и не им пука колко често се зарежда.
  • #16
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Нека да имам дизелова лимузина, а ти бензинова друсалка и на едно мое влизане в бензиностанцията, ти ще се влизал вече три пъти.
  • #15
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До дифорс... ( преди 11 години )
    Май нямате много работа,или иначе казано никакви продажби в Toyota Bg и дремеш пред комп-а.Или ти само в обедната почивка..Я ни открехни колко коли продадохте през 2012 год ? Успяхте ли да достигнете поне 50% от продажбите на Skoda?
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Иво ( преди 11 години )
    Дизела има по голям КПД от бензиновия мотор, факт! И от там идва по добрата икономия. Всичко останало е спор за други неща( финанси, замърсяване, надеждност поддръжка) и т.н.
  • #13
    10 rate up comment 2 rate down comment
    сс ( преди 11 години )
    от спора за дизела изпускате важното ,а то е ,че фабриките ше отиват в историята и ще си купуваш само чертежа от ФОРД а колата ше си я разпе4атиш на принтера в гаража. И ше си я сглобиш по упътване от интернет
  • #12
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Какви факти говорят бе? Доказано е много пъти във всички проучвания, че дизелът излиза по-скъпо и повече замърсява. Единствено по-евтино излиза ако се кара колата над 50к км на година. 1воначалната цена е по-висока, поддръжката е много по-висока, много повече замърсява и т.н. В момента дизела е на доизживяване. С новите разработки на малки бензинови двигатели с турбо, дизела отива в миналото. Единственото му предимство високият въртящ момент е идеален за товарни камиони и т.н.
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Дизеловите коли винаги са по-скъпи от бензиновите,а вече с модерните бензинови мотори разликата 1/100км.
  • #10
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Помислете, ако бензиновите коли излизаха изгодно, нямаше да се купуват дизели.Имаше инфо тук преди време, че във Франция 78% от новите коли са дизелови.Когато фактите говорят, простите селяни в БГ остават с пръст в ***.