IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda залага на водородните автомобили

Honda обяви намеренията си да започне серийно производство през следващата година на седан, задвижван от водороден двигател.

Honda залага на водородните автомобили
През 2009 г. Honda възнамерява да пусне още един хибриден модел, който да бъде на цена под 25 000 долара, т.е. по-ниска от тази на сега продавания хибриден вариант на Civic. 

Информацията беше дадена във Вашингтон при вчерашната демонстрация на прототипа на Honda FCX, автомобил задвижван от водороден двигател, който може да измине с едно зареждане 270 мили (430 км) и има максимална скорост 160 км/час. 


Пред вестник The Detroit News, Стив Елис мениджърът отговарящ за моделите задвижвани от водороден двигател, заявява „Новата концепция FCX е ключова в нашия план да привлечем повече екологично мислещи клиенти”. 

Стана ясно, че FCX (на снимката) ще бъде пусната скоро, но само на пазарите в Япония и САЩ. Една от главните пречки пред ускоряване разработката на повече автомобили с водородни двигатели е все още липсващата инфраструктура за тях. Засега само в Япония и САЩ има някаква, макар и твърде недостатъчна, мрежа от станции за зареждане на водородни автомобили с гориво. 

За да се пребори с това Honda възнамерява да създаде експериментална „домашна енергийна станция”, която да използва природен газ за да генерира гориво за водородните автомобили. 

Honda е една от фирмите работещи упорито в областта на супер-чистите автомобили. General Motors вече произвежда водородния SUV Chevrolet Equinox. Ford и DaimlerChrysler също така представиха свои модели на автомобили задвижвани от горивни клетки, а BMW вече произвежда версия на лимузина от Серия-7, която има двигател с вътрешно горене работещ с водород.
0 от 500