IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Индия продаде дела си в Марути

Индийското правителство одобри продажбата на своя дял от 10.7% в най-големия производител на автомобили в страната Maruti Udyog Ltd. (MUL), в който японският производител Suzuki притежава мажоритарния пакет.

Индия продаде дела си в Марути
Това означава пълно оттегляне на правителството от автомобилния проект, стартирал като джойнт венчър с дялове 50:50 и с цел да осигури лесно достъпен малък автомобил за индийския пазар. Индийската държавна хазна ще получи около 23.68 милиарда рупии ($575 милиона) от продажбата на своя дял на 32 банки, застрахователни компании и взаимоспомагателни фондове. Това е най-добрата от общо 36 направени оферти. Продажбата е одобрена от група министри, председателствани от финансовия министър Чидамбарам, а точната цена на една акция е 796 рупии. 



Suzuki остава собственик на повече от 50% от компанията, провела „автомобилната революция“ в страната. Сагата „Maruti“ започва през 70-те години, когато шефът на Suzuki откликва на поканата на министър-председателя на Индия Индира Ганди да се построи завод за автомобили в страната, който да доведе до серийно производство автомобилния проект на нейния син Санджай Ганди. Самият Санджай загина при самолетна катастрофа през 1980 година.
0 от 500