IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda CX-5 стана „Автомобил на годината” в Япония

Кросовърът изпревари Toyota GT 86/Subaru BRZ и BMW 3-Series

Mazda CX-5 стана „Автомобил на годината” в Япония

Кросовърът Mazda CX-5 стана „Автомобил на годината” в Япония. След гласуване на 60 местни автомобилни журналисти той успя да изпревари купето Toyota GT 86/Subaru BRZ и BMW 3-Series, които заеха второто и трето място съответно.

За последен път автомобил на Mazda печели отличието, когато за №1 в страната на изгряващото слънце е избран роудстърът MX-5. Общо 4 модела на компанията, в това число и CX-5, са печелили отличието.
Mazda CX-5 стана „Автомобил на годината” в Япония
Продажбите на модела стартираха през февруари, като за 9 месеца компанията успя да продаде повече от 37 000 бройки в Япония и повече от 33 000 – в Европа. Общият брой в цял свят достигна 129 000 единици.

Класиране за „Автомобил на Япония”

Mazda CX-5    363 т.
Toyota GT 86/Subaru BRZ    318 т.
BMW 3-Series    282 т.
Range Rover Evoque    218 т.
VW up!    152 т.
Suzuki Wagon R    68 т.
Citroen DS5    51 т.
Alfa Romeo Giulietta    29 т.
Nissan Note    10 т.
Honda N-Box    9 т.

През миналата година победител в конкурса стана електрическият Nissan Leaf, а през 2010 г. за „Автомобил на годината” в Япония бе изпрано хибридното спортно купе Honda CR-Z.

Снимка: Mazda

 

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    ИСТИНАТА ( преди 11 години )
    Британската застрахователна компания Warranty Direct, която сключва и договори за удължена гаранция на автомобили, публикува статистика за най-некачествените модели от основаването си през 1997 г. В изследването са включени данни от 200 000 полици от последните 15 години, въз основа на които англичаните съставят известния си Индекс за надеждност (Reliability Index).Статистиката засяга над 450 различни модела и отчита фактори като брой повреди, средна възраст и разходи за поправка. От Warranty Direct уточняват, че много от автомобилите в антикласацията попадат в нея, защото са изключително скъпи и сложни като конструкция, което пък води до трудната им поддръжка и скъпи ремонти.Типичен пример за това е Porsche 911 (996), което влиза в челната десетка за последните 15 години, въпреки че има най-нисък коефициент за катастрофи в категорията си. Причина за това е солената средна цена на ремонтите в размер на 847 паунда."Същото важи и за марката Mercedes-Benz, която има трима представители в челото на антикласацията", твърдят от Warranty Direct. "SL, например, се поврежда изключително рядко, но разходите за поправка го пращат сред слабаците.Ето и десетте най-ненадеждни модела според британската застрахователна компания. Колкото по-нисък е Индексът за надеждност, колкова по-рядко се троши колата.
  • #4
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Браво на Мазда! Правят страхотни автомобили символи на японското качество.
  • #3
    22 rate up comment 4 rate down comment
    nikito_blend ( преди 11 години )
    Напълно съм съгласен с японците. Аз също карам Мазда и разбирам защо е на първо място. А относно европейските модели ... как да избереш кола която се продава с абонамент за сервиза.
  • #2
    6 rate up comment 8 rate down comment
    бъчо ( преди 11 години )
    Нищо чудно, че в Япония е победила Мазда CX5, а в дъното има още два японски автомобила. По-странното е, че европейските автомобили са доста напред. Явно и японците разбират какво е да караш автомобил, но гордостта им не позволява друг избор. Иначе, ако аз избирах между тия возила, пак бих избрал Mazda CX5 на първо място, заедно с купетата на Тойота и Субару. Дори тройката на БМВ е на място, макар да не съм съгласен за Алфата. По моята класация е някъде на 3-4 място. брррррррррррррр
  • #1
    23 rate up comment 4 rate down comment
    груди ( преди 11 години )
    Е то оставаше победителя в Япония да не е японска кола! Почти съм сигурен, че в Аутобилд няма да има нито ред за това събити ил иако има, ще е едно каренце 2х2 санта точно под рекламата за "новото" Алуди примерно хахахахха