IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финландец замени Сена в Williams

Почти не останаха свободни места в тимовете от Формула 1 за догодина

Финландец замени Сена в Williams

Финландецът Валтери Ботас е новият пилот на Williams в тима от Формула 1 за следващия сезон. Това официално съобщиха от екипа на сър Франк Уилямс. Шампионът от GT3 през 2011 г. досега бе тест-пилот на отбора, но от догодина заменя Бруно Сена (Браз).
Финландец замени Сена в Williams
Ботас (на снимката) ще си партнира с Пастор Малдонадо (Венецуела), който остава в отбора. Финландецът кара в повечето петъчни тренировки на Williams през този сезон и бе заплашил, че ще напусне, тъй като има нужда от състезания. Освободеният Сена от своя страна обяви, че до Нова година ще разкрие какво ще прави оттук-нататък.

Пилотска смяна се очаква и в Lotus, където според редица експерти от най-технологичния автомобилен спорт като втори пилот трябва да бъде обявен Камуи Кобаяши. Японецът караше за Sauber, но мястото му там бе заето от Естебен Гутиерес (Мек). Кобаяши ще смени Ромен Грожан (Фр), чийто сезон ще се запомни с многото сериозни катастрофи по време на състезания.

Грожан пристигна в Lotus благодарение на спонсора си Total, който плати 5 млн. евро. Френската нефтена компания обаче започна кампания за безопасно шофиране, в която пилотът не се вписва заради опасното си пилотиране. Кобаяши от своя страна показва сериозни амбиции, като след освобождаването си от Sauber събра близо $1 млн. от феновете си, за да си намери отбор и за догодина.

Така към момента свободни места има само в 3 от отборите за 2012 г. – по едно в Catheram, Force India и Marussia. В последния тим кандидат за него е Макс Чилтън, който би трябвало да подпише договор. Досега 21-годишният англичанин бе тест-пилот на тима.

Не е ясно и какво ще се случи в екипа на HRT. Испанците разполагат със сигурен пилот - Педро дела Роса, но имат и сериозни финансови затруднения, заради които най-вероятно ще бъдат продадени на китайска компания. Именно тя ще има и решаваща дума за новите пилоти догодина.

Снимка: Gpupdate.net

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 11 години )
    Добре че уточни кой Сена няма място във Ф1, че има един Сена, който не само че има място във Ф1, но и то е централно и много високо! Аз също съжалявам за Грожан. В дебютния си сезон да не отстъпваш в карането си на световния шампион Кими Райконен си е забележително. Има качества този пилот. Малко прегоря в някои състезания, но по-добре така, отколкото да е опашкаджия.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    бъчо ( преди 11 години )
    И двамата са готини пилоти. Лично аз се радвам за Кобаяши, но пък смятам, че и Грожан има място във Ф1. Въпреки катастрофите, той показа отлично пилотиране, сравнявайки го с Кими. На Сена не му бе мястото във Ф1, ама какво да се прави с чичовото...Да видим какво ще покаже Ботас. Националността му издава, че ще имаме отново огън в леда.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 11 години )
    Lotus ще освободи Грожан заради опасно шофиране и катастрофи и ще вземе Коабаяши. Щото той въобще няма катастрофи и не кара като за последно! ;) Работата малко от трън та на глог. Въпреки че харесвам Кобяши за това че се бори, не смятам че той е в графата безопасни пилоти.