fallback

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Германецът завърши само с 3 точки аванс пред Алонсо

Себастиан Фетел (Гер, Red Bull) спечели трета поредна титла във Формула 1, след като завърши на шесто място в последния старт за сезона – Гран при на Бразилия. Конкурентът му за титлата – Фернандо Алонсо (Исп, Ferrari), финишира втори на пистата „Интерлагос” и изостана само на 3 т. от шампиона в крайно класиране. Победител в състезанието стана Дженсън Бътън (Вбр, McLaren).Надпреварата на трасето край Сао Пауло бе една от най-драматичните в историята, като на моменти Алонсо се виждаше като световен шампион. Веднага след старта заваля, а стартиралият от четвърта позиция Фетел загуби няколко места и на всичко отгоре бе ударен от Бруно Сена (Браз, Williams). Това изпрати германеца на последно място, докато Алонсо започна да си пробива път напред.Колата на испанеца обаче не беше достатъчно бърза да се бори с избягалите напред пилоти на McLaren Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Към тях се присъедини и Нико Хюлкенберг (Гер, Force India). Именно той обаче предизвика катастрофа, която извади Хамилтън от състезанието. От това се възползва Бътън, който натрупа още по-солиден аванс.В същото време Алонсо изпревари съотборника си Фелипе Маса (Браз) и излезервтори, докато Фетел се добра до седмото място. Това напълно уреждаше германският пилот. Той все пак се изкачи с още едно място нагоре, след като задмина Михаел Шумахер (Гер, Mercrdes), който финишира седми в последното състезание в кариерата си. Именно Шумахер бе първият, който поздави Фетел след състезанието. Драмата бе пълна в последната обиколка, когато Пол ди Реста (Шот, Force India) разби болида си и колоната финишира, предвождана от кола за сигурност. Трети на „Интерлагос” успя да завърши Маса, следван от вторият пилот на Red Bull Марк Уебър и от Хюлкенберг. Място в първата десетка намериха още Жак-Ерик Верн (Фр, Torro Rosso), Камуи Кобаяши (Яп, Sauber) и Кими Райконен (Фин, Lotus).В крайното класиране Фетел събра 281 т. срещу 278 за Алонсо.Трети е Райконен с 207, а четвърти – Хамилтън със 190. Бътън има 188, следван от Уебър – 179, Маса – 122, и др. При конструкторите Red Bull си бе осигурил титлата по-рано, като в крайна сметка отборът завърши с 460 т. Тимът на Ferrari остана втори с 400, следван от McLaren – 378, Lotus – 303, и др.

Тагове:
fallback
  • #15
    ДЕ12 ( преди 11 години )
    Галфонсо е най-смешният пилот в историята...Колата му била слаба, гумите виновни, слънцето виновно, дъждът и той виновен...Фетел си е най-добрият!
  • #14
    icecream ( преди 11 години )
    Колата не вървяла. Като гледах Маса май само колата на Алонсо не вървеше... отново. На крива ракета космоса и тесен. А единствения който нямаше късмет тази година е Хамилтън. Но от догодина е в Мерцедес така че Фетел няма да има кой знае какъв проблем за 4-та поредна.
  • #13
    Анонимен ( преди 11 години )
    Още два сезона,всички пилоти ще са на по 20години !
  • #12
    ФР1 ( преди 11 години )
    И защо да е *** Фетел? Момчето е рядко срещан талант - най-младият участник във Формула 1, най-младият пилот, взел точки във Формула 1, най-младият шампион във Формула едно, най-младият трикратен шампион във Формула 1...Някои хора май не могат да губят! След това, което стана на първия завой, момчето стисна зъби и заслужи титлата си.
  • #11
    Анонимен ( преди 11 години )
    Само FERRARI....долу Лимонади и Швепсове !!!!
  • #10
    thegangstagentle ( преди 11 години )
    Един колега говори за липса на късмет при Хамилтън. Крайно време беше и той да няма късмет, да ви припомня ли какво се случваше два сезона подред на Кими? Райконен е истинската машина във формулата. Честито на Фетел, Алонсо е много добър. И все пак стискам палци на айсмен за втора титла догодина.
  • #9
    Защо ( преди 11 години )
    Защо толкова го величаете тоя Алонсо? Вкарайте го в Маруся или в Кейтърам и тогава говорете, че няма кола...Колко пъти Алонсо направи състезание от последното място в колоната до зоната на точките?Да, уважавам го, но няма такова подпиране.Колко пъти Маса го отнася заради тоя бикоборец.Айде престанете.Фетел е шампион,колкото и да ви е тъжно...
  • #8
    RS1600 ( преди 11 години )
    BadKid, ти сам го каза:"Ферарито е толкова технологично изостанало на фона на Макларън и Редбул, че просто беше истинско събитие как изобщо додрапа до битка за титлата."С тази кола да се бориш за титлата е огромно постижение, ето затова считам, че Алонсо заслужаваш приза при пилотите. Беше абсолютно безгрешен през целия сезон. Взе всяка една точка, която можеше да вземе, че и 30-40 отгоре...
  • #7
    груди ( преди 11 години )
    Алонсо направи максимума, но когато колата ти не върви просто няма как да стане. Ферарито последните 2-3 сезона си е средняшка кола.
  • #6
    Анонимен ( преди 11 години )
    F1 ,без FERRARI е НИЩО,запомни го !!!!!!
fallback
Последни