IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Момиче подкара кола с краката си

26-годишната американка е без ръце по рождение

Момиче подкара кола с краката си

Карането на кола не е толкова трудно - краката управляват педалите, а ръцете - волана, скоростите и уредите на таблото. Дали обаче е възможно да бъдеш шофьор, ако нямаш ръце?

Очевидно може! Пример за това е 26-годишната американка Тиша Шелтън. Тя е родена без ръце, но това не я сломява. Момичето може да прави почти всичко, което умеят останалите хора. Научила се е да се гримира, да яде суши с куай-це (прословутите клечки за хранене), да си взима душ. Може дори да управлява автомобил, при това не по-зле от повечето шофьори.

Тиша кара колата си напълно легално, тъй като има валидна шофьорска книжка. Возилото е пригодено за нуждите й - т.е. да бъде управлявано без ръце. Може би звучи невероятно, но карането на кола без ръце не е проблем за Тиша. Тя използва главата и краката си, за да командва всички уреди в автомобила.

Чрез два бутона, позиционирани върху подглавника на седалката й, тя може да командва мигачите, чистачките, клаксона, темпомата, парното и др. Бутоните се натискат със задната част на главата й. При натискането на левия бутон например се включва гласова система, която изброява последователно няколко опции - ляв мигач, чистачки и т.н. При повторното натискане на същия бутон Тиша избира желаната от нея функция.

Тъй като Тиша управлява волана с дясното си ходило, педалите на колата й, която е автоматик, са разместени - отляво е газта, а отдясно - спирачката. Тя не се затруднява дори да борави с дистанционното управление за заключване/отключване. Поставянето на предпазен колан също не е проблем.

Ако все още мислите, че управлението на кола без ръце е невъзможно, вижте видеото.



0 от 500
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    крив макарон ( преди 11 години )
    Голямо нещастие да се родиш без ръце в общество в което всичко е направено за притежание на две ръце. Браво на момичето! Едва ли ще направят нововъведения за нас безмозъчните българи на които под черупките има само злоба и омраза...
  • #3
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Огромен респект просто (поклон)!!
  • #2
    70 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ние се оплакваме за щяло и нещяло, а човек, на който му липсват двете ръце е по усмихнат от повечете Българи! Евалата на госпожицата. Това се казва позитивно мислене и воля!!!
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    not cool dude...not cool