IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фетел застигна Алонсо в борбата за титлата във Формула 1

Пет кръга преди края разликата между двамата пилоти е само 4 точки

Фетел застигна Алонсо в борбата за титлата във Формула 1

Себастиан Фетел (Гер) с Red Bull записа лесна победа в Гран при на Япония, кръг от световния шампионат във Формула 1. Настоящият първенец на планетата стартира първи на пистата „Сузука” и не позволи на никой дори да го доближи. Неговият основен конкурент за титла Фернандо Алонсо (Исп, Ferrari) допусна сериозна грешка и отпадна още на първия завой.
Фетел застигна Алонсо в борбата за титлата във Формула 1
Испанският пилот стартитра от седма позиция и се оказа притиснат между няколко коли. Последва контакт между болида му и този на Кими Райконен (Фин, Lotus), след който задната лява гума на Алонсо се спука и той излетя от трасето.

От отпадането на Фернандо се възползва неговият съотборник Фелипе Маса (Браз), който направи много силно състезание. Бразилецът успя да финишира на второ място, като по този начин се надява да запази мястото си в „скудерията” и през следващия сезон. Не е тайна, че шефовете на италианския тим са недоволни от Маса и омбислят да го сменят с нов пилот.

Отлично на „Сузука” се представи и Камуи Кобаяши (Яп, Sauber). Японецът зарадва местните фенове с третото място, което е изравнено най-добро постижение на пилот от тази държава във Формула 1. До финала Кобаяши води тежка битка с Дженсън Бътън (Вбр, McLaren), който трябваше да се задоволи с четвърто място.

Пети в Япония финишира Люис Хамилтън (Вбр, McLaren), а шести – Кими Райконен. Място в зоната на точките намериха още Нико Хюлкенберг (Гер, Force India), Пастор Малдонадо (Вен, Williams), Марк Уебър (Авл, Red Bull) и Даниел Рикардо (Авл, Torro Rosso).

„Не мисля за титлата, а за това как да спечеля възможно най-много състезания до края – коментира Фетел след финала. – Трябва да бъда много внимателен, защото битката е дълга и трябва да си подготвен да реагираш по всякакъв начин."

За Себастиян това бе втора поредна победа, а като цяло в последните 5 старта той има едно трето и едно четвърто място. От друга стара Алонсо демонстрира спад, като за 5 старта записа едва две трети места.
Фетел застигна Алонсо в борбата за титлата във Формула 1
„Днес отпаднах аз, в следващия старт това може да се случи на Фетел. Никога не знаеш кога ще стане нещо такова в нашия спорт. Остават ни пет състезания. Те ще бъдат като пет мини-финала в битката за световната титла. Ще стартираме с равни точки и ще ми е нужно всеки път да печеля една повече от Себастиан. Дано успея", заяви Фернандо.

В генералното класиране Алонсо е със 194 т., а Фетел със 190. Шансове за титлата, макар и доста по-малки, имат също Райконен – 157, Хамилтън – 152, Уебър – 134 и Бътън – 131. Следващият старт е този уикенд в Южна Корея.

0 от 500