IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Говорещи коли си подсказват какво става зад ъгъла

Така рискът от сблъсък с невидяно препятствие е 14 пъти по-малък

Говорещи коли си подсказват какво става зад ъгъла

Говорещи коли си подсказват какво става зад ъгълаКомуникационна система, която позволява на автомобилите да получат триизмерен поглед върху улиците, разработват учени от Масачузетския технологичен институт, съобщава БТА. Системата намалява опасността от сблъсък с препятствие или човек 14 пъти, като позволява на автомобила "да вижда" с роботизираните очи на другите коли на пътя.

Технологията се нарича CarSpeak и осигурява непрекъснат триизмерен поглед върху района, в който се движи автомобила, като използва информацията, уловена от другите участници в движението или от сензори, фиксирани на критични точки. Така шофьорите винаги знаят какво има зад ъгъла и могат спокойно да маневрират, без да се притесняват, че може внезапно да изскочи човек или друго препятствие.

В системата се обработват огромен брой данни, които се събират с лазерно оборудване в автомобила. Изпращането на информацията до всички коли в района бързо би задръстило мрежата. Затова системата залага на постъпващи искания да се види специфична отсечка от пътя.

Изпитания на системата засега са направени с голф колички в Сингапур. Оборудваните с нея возила са се придвижвали два пъти по-бързо от останалите, а рискът от сблъсък с невидяно препятствие е бил 14 пъти по-малък, изчисляват учените. Следващият етап от изпитанията на CarSpeak ще бъде с истински автомобили.
Говорещи коли си подсказват какво става зад ъгъла

Тагове: carspeak
0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 11 години )
    А аз като лягам и си спирам WI-FI-то. До главата ми е, пък е 3 вата или нещо такова. Пълен абсурд! Лошото е, че вече всеки ни облъчва и после що се караме тука като идиотчета? Защото сме облъчени! Скоро ще мутираме сигурно...Най-лошото е, че с всяка година облъчванията растат. Ще трябва да живея в метален гараж. Той отразява радио вълните.Сега и колите ще облъчват и то ЯКАТА, защото коли покрай нас колкото искаш...ЛОШО!
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Истината ( преди 11 години )
    Освен на мобилните оператори и интернет доставчици, сърдечни благодарности и на автомобилостроителите за допълнителното ми облъчване като пешеходец!
  • #3
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Говорещите коли нищо не казват за резултатите от съботното съзтезание между Тойота Хибрид и Ауди е-трон в сериите Льо Ман.Вероятно причината е в програмата! :)
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Инженерите от Аутомедия започват да се съмняват в поредното творение. Ех защо не сме навсякъде, като чета дискусиите тук, сигурно света щеше да е едно по-добро място сега...
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    JP ( преди 11 години )
    Всичко много хубаво ама как го изчислиха пък точно 14 пъти по-малък риска?