IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Немци измислиха покривало срещу кражби

Системата действа при 40-градусова жега и висока влажност

Немци измислиха покривало срещу кражби

Германски учени разработиха нов вид система срещу кражби, основана на така наречената „умна” тъкан. При увреждането си тя дава сигнал на собственика, че се прави опит колата му да бъде открадната.
Немци измислиха покривало срещу кражби
Системата е създадена от изследователи от два института в Берлин. „Умната” тъкан включва нишки, през които минава ток. Те са свързани с микро-контролер, който отчита всеки опит да бъде скъсано или разрязано покривалото. Освен това системата отчита точното време на опита за проникване в машината.

Допълнителен плюс за охранителния способ е фактът, че материалът, от който е произведено покривалото, е напълно безопасен както за хора, така и за животни, тъй като пропусканият ток е съвсем слаб. Освен това то е и доста евтино, тъй като за него се използват прости материали, като посребрени нишки.

За да докажат ефективността на системата, учените са провели редица тестове, които тя е издържала успешно. Тъканта е пускана в пералня при 40 градуса и е поставяна в помещение с влажност от 85 %, но това по никакъв начин не се е отразило на качеството. Тя е продължила да функционира и след това.

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Гаража му се намира в двора на къщата,като задната страна е почти на ръба на малък склон.Преди години там е вървял малък ручей и се е образувал склона с височина 2-3 м.Та от там са направили дупка и са влезли в гаража,който е със СОД.Обезвредили са СОД-а,както алармата на колата и ГПС-а,отворили са ключалката на вратата от вътре и са офейкали с колата.Полицаите са казали,че са били професионалисти и колата най-вероятно веднага е изкарана извън граница.
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Как така са подкопалли гаража??
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ако са решили да ти е свият спасение няма каквито и системи за защита да слагаш.Те GPS-сите не ги спират,камо ли някаква дантела метната на колата.Идват с камиона,вкарват ти я в контейнер и край с колата.Нито аларми,нито проследяващи устройства действат.А най-лесно се краде в гараж.Отварянето на гаража е детска игра и,като влезеш си работиш на спокойствие.На комшията така му откраднаха М5-цата.Имаше СОД,аларми,GPS проследяване и какво ли не.Подкопали гаража и така влезнали,а после през вратата.
  • #6
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Няма значение ( преди 11 години )
    Абе то хубаво са го измислили като се разкъса тъканта ама кой крадец ще тръгне да краде кола и да я кара с покривало върху нея... Много умно нема що. Просо ще си махне покривалото все едно колата си е негова ще си я отвори както той си знае и парите дето са хвърлили за развитието на тая идея бягат на вятъра.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Системата със свещите куца, евтини са и ги продават на всякъде. А и повечето коли в България вече са дизелови а там свещи няма, ако не броим подгряващите.
  • #4
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Българи отдавна измислиха друга "умна система" - ключ за свещи - отвиваш ги и си готов ;-)Цената на ключа сигурно е по-ниска и от тази на покривалото ;-)))
  • #3
    11 rate up comment 13 rate down comment
    истината ( преди 11 години )
    Така е първи.Както и китайците им произвеждат колите или поне повечето части за тях и поради това,немските таралястници вече нищо не струват и са със смешна гаранция,чупят се,трошат се и наливаш грешни пари в касичката на производителя.Повече никога немско.Преди правеха добри и здрави автомобили,но откакто си изнесаха производствата в Китай са станали големи кочини.
  • #2
    9 rate up comment 6 rate down comment
    xax ( преди 11 години )
    nemci uj puk na snimkata volvo da beha slojili pone edin perni6ki golf
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Тази умнатъка май е по-умна и от ***,което трие ли трие,което лично на него не му допада,а оставя разни *** да си развяват байрака.Няма да споменавам,че е фен на немското.Само те са толкова умни.Та по статията да кажа,че идеята е наистина добра.Практично е да се ползва това покривали,когато колата ти е оставена през нояа или за по-дълго време някъде.Непрактичнотот е,че ако ходиш някъде и е оставяш за кратък период трябва да го слагаш и махаш покривалото.