IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Saab запази името си, но загуби логото си

Консорциумът NEVS приключи сделката по закупуване на фалиралата компания

Saab запази името си, но загуби логото си

Консорциумът National Electric Vehicle Sweden (NEVS) вече официално е новият собственик на обявилата банкрут компания Saab. Сделката бе окончателно завършена, като според нея NEVS вече може да използва името Saab за бъдещите си модели. Новият собственик обаче няма да може използва логото на шведския производител.
Saab запази името си, но загуби логото си
Според представител на ръководството на NEVS, първият автомобил от обновената марка Saab ще се появи след около година и половина. Новият модел ще бъде базиран на добре познатия Saab 9-3 и ще бъде с електрическо задвижване. Новите автомобили ще се предлагат най-вече на пазара в Китай, където местните власти замислят огромни инвестиции в електромобили.

Saab обяви фалит през 2011 г., като успя да получи отсрочка от съда, за да може да се реструктурира и да започне да изплаща дълговете си. Китайските компании Zhejiang Youngman и Pang Da се опитаха да помогнат с инвестции на фалиралия производител, но концернът General Motors, който доставя технологии на Saab, блокира сделката.

През юни тази година National Electric Vehicle Sweden обяви намерението си да купи Saab. Консорциумът е съвместно предприятие с китайски енергиен холдинг China's National Modern Energy Holdings и японската компания Sun Investment.

Ръководството на NEVS не само смята да произвежда електромобили под марката Saab, но и търси партньор за разработката на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Един от сериозните кандидати за партньор в тази насока е индийската компания Mahindra & Mahindra.

Тагове: nevs
0 от 500