IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Десетте най-красиви коли в света

Ето едно предложение от американското издание Total Car Score

Десетте най-красиви коли в света

През уикенда завърши едно от най-големите изложения на луксозни и скъпи автомобили - Pebble Beach Concours d’Elegance в Калифорния. То даде повод на колегите от американското издание Total Car Score да изберат 10-те най-красиви коли за всички времена.

Когато става дума за класация при автомобили първо се гледат техните технически характеристики като мощност, максимална скорост, ускорение и разход на гориво. Едва на последно място остава външния вид, тъй като оценката за него е доста субективна.

Със сигурност, ако попитате 10 души за 10-те най-красиви коли за всички времена, те ще ви дадат различни отговори. В случая изданието предлага само автомобили, които са направили огромно впечатление при пускането си в производство, но и задължително имат наследници към настоящия момент.

1. Mercedes-Benz 300SL, 1954 г.
Десетте най-красиви коли в света
Това е най-бързата кола за своето време. През 1954 г. тя излиза на пазара, снабдена с двигател с пълен инжекцион, който е познат само от състезателните автомобили. Тя обаче е предназначена за обикновените клиенти, а не за надпревара на пистата. В момента нейният наследник е Mercedes-Benz SLS AMG.

2. Ferrari 250 GT California, 1961 г.
Десетте най-красиви коли в света
Червено на цвят Ferrari 250 GT California е увековечено през 1986 г., когато се появява във филма „Почивният ден на Ферис Бюълър”. Там е управлявано от Матю Бродерик, който показва какво може да постигне един обикновен младеж зад волана на великолепен автомобил. Ferrari 250 GT California и до ден-днешен си остава любимата кола на най-големите колекционери. Има си и наследник – Ferrari California.

3. Chevrolet Corvette, 1963 г.
Десетте най-красиви коли в света
Една от най-големите легенди сред американските автомобили. Това е второто поколение на Corvette, което прави революция с разделения на две заден прозорец. Както и с факта, че е първата кола с независимо задно окачване. Наследник – Chevrolet Corvette.

4. Aston Martin DB5, 1964 г.
Десетте най-красиви коли в света
Един от най-запомнящите се автомобили в историята, благодарение на филмите за английския шпионин Джеимс Бонд. Първата поява на този модел е във филма „Голдфингър”. Участва още в „Златното око”, „Казино Роял” и „Винаги ще има утре”. Сегашната му версия е Aston Martin V8 Vantage.

5. Jaguar E-Type, 1965 г.
Десетте най-красиви коли в света
През 1965 г. този модел прави огромна крачка напред, тъй като е първият, снабден с дискови спирачки. Само един от допитаните експерти през всичски тези години твърди, че Jaguar E-Type е най-красивият автомобил в историята. Този експерт обаче се казва Енцо Ферари и на него трябва да му се вярва, когато става дума за коли. Сегашният наследник е Jaguar XK.

6. Ford GT40, 1966 г.
Десетте най-красиви коли в света
Единствената кола, която успява да спечели първо, второ и трето място в едно състезание за издържливост, каквото е „24 часа на Льо Ман”. Освен това е и един от най-ниските спортни автомобили, правени някога – висока е едва 101 см. Нейният наследник е Ford GT.

7. Ferrari 275 GTB/4, 1967 г.
Десетте най-красиви коли в света
Произведеният през 1967 г. автомобил успява да достигне скорост 265 км/ч. В момента неговият наследник е Ferrari F12 Berlinetta.

8. Dodge Challenger R/T, 1970 г.
Десетте най-красиви коли в света
Това е още един американски автомобил, станал много популярен заради участието си във филм. Бял Dodge Challenger R/T прави фурор в снимания през 1971 г. „Точка на пречупване”. Във филма главният герой, изпълняван от Бари Нюман преминава през редица препятствия, за да достави една пратка от Колорадо до Сан Франциско, като пътува именно с този автомобил. Моделът също така е първият с новата платформа на Dodge, известна като E-Body и се предлага с двигател 426 Hemi. В момента на пазара се предлага нов Dodge Chalenger.

9. Lamborghini Miura SV, 1971 г.
Десетте най-красиви коли в света
Това е първата от така наречените „екзотични коли”. Тя разполага с централно разположен V12 мотор и един от най-бързите автомобили за своето време, като развива 276 км/ч. Нейният наследник в момента е Lamborghini Aventador.

10. Porsche Carrera RS, 1973 г.
Десетте най-красиви коли в света
Този истински състезател предлага по-широки калници, спойлер, по-големи спирачни апарати и система за директно впръскване на горивото. Всичко това прави тази кола забележителна. Същото важи и за нейния наследник в наши дни – Porsche 911.

0 от 500